Nigeria: allt annat än demokratiska val

2007-04-25 16:37:58
Helgens presidentval i Nigeria präglades, precis som regionvalet veckan innan, av kaos, våld och fusk. Valfusket är väldokumenterat av olika människorättsorganisationer.
”Vi föreslår att valet görs om”, sa exempelvis Innocent Chukwuma från den fristående övervakningsgruppen TMG, efter helgens ”val” (SVT 22 april).
Även EU:s valobservatörer menade att valen inte var demokratiska.
Mängder av valsedlar saknades och flera vallokaler öppnades bara för att omedelbart stängas igen.
Dagarna innan presidentvalet hade demonstranter dödats när de protesterade mot valfusk.

Proteströrelse krävs

”Regionalvalen var minst av allt demokratiska. Innan valet hade myndigheterna och den styrande eliten stoppat miljoner från att rösta genom att ta ifrån dem deras rösträtt.
Skandalen har skapat en enorm ilska mot de plundrare som regerar Nigeria. Valfusket måste bli utgångspunkten för en massiv proteströrelse mot den nya regeringen och presidenten”, kommenterar Democratic Socialist Movement (DSM, CWI i Nigeria).
”DSM uppmanar det arbetande folket, fackföreningar, studentorganisationer och olika progressiva gräsrotsorganisationer att förena sig i en gemensam kamp mot valfusket. Försvaret av de demokratiska fri- och rättigheterna kräver att de arbetarna och de fattiga inleder en kamp för att själva gripa makten och upprätta en arbetar- och bonderegering”, heter det vidare i uttalandet.
DSM uppmanar till samling bakom kravet om att sammankalla en konferens (Sovereign National Conference) vars deltagare valts av arbetarnas och de fattigas genuina organisationer.
Konferensens syfte ska vara att utlysa och organisera verkligt demokratiska val.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!