Nigeria: Fängslade studenter frigivna!

2008-02-27 15:01:25
De nigerianska studenterna Olatunde Dairo och Taiwo Hassan Soweto släpptes den 25 februari mot borgen. De är båda medlemmar av DSM, CWI Nigeria, och har suttit fängslade sedan den 11 oktober förra året.
Segern är inte total, eftersom ordföranden för studentfacket, Akinola Saburi, som suttit fängslad sedan 31 juli 2007, fortfarande hålls kvar.
Studenterna fängslades för att ha lett studenter i kamp för förbättrade levnads-, studie- och lönevillkor och fackliga rättigheter.

Lokal och internationell kamp

Kampen för studenternas frigivande har förts både lokalt och internationellt. Under en rättegångssession, nämnde domaren att han läst rapporter om protesterna i tidningen och på internet. Därför vill vi tacka alla kamrater och sektioner inom CWI liksom andra som genom protester och bidrag har deltagit i kampen. De brev studenterna mottog i fängelset har hjälpt dem att hålla modet uppe.
Vi kräver nu att också Saburi släpps omedelbart, att de falska anklagelserna läggs ner och att alla de politiskt dömda studentledarna som stängts av från Obafemi Awolowo-universitetet får återgå till sina utbildningar.

Peluola Adewale, DSM
Lagos, Nigeria

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!