Nigerias olja hjälper inte de fattiga

2007-01-24 13:27:26
Trots de höga oljepriserna har de fattiga i oljelandet Nigeria inte märkt några förbättringar.
– Snarare tvärtom, säger Yaya Ademola, medlem i Democratic Socialist Movement, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti.

– Regeringen säljer råolja utomlands och tjänar miljarder. Men de fattiga tvingas köpa importerad raffinerad diesel, bensin och karosin till mycket höga priser.
Att stora delar av befolkningen i världens sjätte oljerikaste land blir än fattigare när oljepriset höjts har skapat stora politiska spänningar. Presidenten Obasanjo vill förändra konstitutionen för att kunna sitta kvar en tredje mandatperiod.
– Många, däribland vårt parti, har agerat för att stoppa detta, men att Nigeria är ett land där de demokratiska rättigheterna ständigt ifrågasätts gör att partiet tvingas vara berett på attacker från bland annat polisen.
På första maj deltog Yaya och DSM i de stora Första maj-demonstrationerna. I Nigerias alla städer samlas arbetarna för att fira sin dag.
– Till skillnad från andra organisationer, exempelvis NGO:s, krävde vi inte bara regimskifte utan också systemskifte, fortsätter Yaya. Vi hade också en banderoll som löd: ”En tredje mandatperiod – No Way, det behövs regim- och systemskifte”. Arbetarna jublade när de såg banderollen, men polisen var inte glad. De gick till attack och försökte arrestera mig och mina kamrater, men arbetarna gick till motattack och kunde slita mig ur polisens grepp. Trots att polisen var beväpnad vågade arbetarna agera.
– Dagen var en succé. Vi hamnade på alla tidningars framsida och på de flesta TV-kanaler. Vi gjorde första maj till en arbetarnas dag.
Parlamentsvalet 2003 kantades av hot och trakasserier från regeringspartiernas sida, som också använde pengar från statskassan för att finansiera sin kampanj. Även inför det kommande valet gör sig bristen på demokrati påmind. För att registrera DSM som ett parti i valet måste man ha kontor i 24 av 36 delstater. Det är bara riktigt stora och rika partier som har råd med detta.
– Valet 2003 blev en succé för våra medlemmar, säger Yaya.
I landets största valkrets i Lagos, fick Lanre Arogundade knappt 10 procent av rösterna. DSM:s medlemmar deltog i valet 2003 inom ramen för en bredare formation, National Conscience Party (NCP).
Inför årets val är det en öppen fråga om DSM kommer att ställa upp i valet under egen fana eller som en del av NCP.
– Oavsett under vilket banér vi ställer upp blir vår viktigaste insats i valet att fortsätta stärka kampen mot den svält, fattigdom och korruption som skapas av kapitalismen.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!