Nio döda i bombdåd i Somalia – hur få slut på terrorn?

Vapen, bombdåd, krig och misär. Terrorism får en grogrund av ett system som skapar en känsla av hopplöshet, enorm ojämlikhet och orättvisa (Foto: Expert Infantry / Flickr CC).

av Offensiv skribent i Mogadishu, Somalia

Minst nio människor dödades enligt polisen efter att terrorgruppen al-Shabab genomförde ett bombattentat mot entrén till Mogadishu’s Afrik hotel. Det var med hjälp av ett fordon som bombattentatet genomfördes. Efter explosionen stormade gruppen hotellet.

Jag hade lämnat hotellet bara en timme innan attacken genomfördes. När fordonet exploderade så hela hotellet skakade följde tung skottlossning inne i hotellet när gruppen öppnade eld mot personal och besökare. Regeringsstyrkor var snabbt på plats och besvarade skottlossningen. Civila utrymdes.
Nio personer miste livet, varav fyra tillhörde den angripande al-Shabab samt en tidigare militär general. Ytterligare 10 civila skadades. Tiden efter angreppet fanns ingen elekricitet. Al-Qaeda-länkade al-Shabab, vars syfte är att skapa oro och fälla den sittande regeringen, tog på sig attacken via radio. Al-Shabab genomför upprepande bombattentat i landet. 12 mil söder om Mugadishu, i Golweyn, dödades åtta barn vid ett bombattentat. Al-Shabab vill styra landet med stränga sharia-lagar.

Socialister är motståndare till krig, terror och detta odemokratiska, repressiva och reaktionärt feodala synsätt. Vi menar att arbetare, ungdomar och de fattiga förtryckta massorna oavsett religiös tro eller etnisk bakgrund bör förenas tillsammans mot det kapitalistiska systemet och tillsammans kämpa för arbete och bostad åt alla, med anständiga arbets- och bostadsvillkor, för utbildning och sjukvård.
Grundorsaken till terrorism och tillväxten av terroristgrupper är den exploaterande och förtryckande ekonomiska, politiska modell som detta system vilar på. De har sin grund i imperialismens ockupation och exploatering som har lämnat länder och kontinenter i konstant kris, i Somalias fall den italienska och brittiska imperialismen.

Terrorism växer ur hopplöshet, grov ojämlikhet och orättvisa som kommer ur kapitalism och imperialism globalt. Dagens system har skapat en bördig mark för terrorismens framväxt.
De arbetande massorna, tillsammans med bönder och fattiga, behöver upprätta ett demokratiskt socialistiskt system där samhällets verkliga behov och ambitioner styr och inte intresset för rikedom för några få. Vi behöver planera samhällets ekonomi och produktion efter mänsklighetens behov. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!