Nordirland: Arbetare ockuperar skeppsvarv

av Socialist Party Ireland, CWI Irland // Artikel i Offensiv

All solidaritet till de kämpande varvsarbetarna i Belfast (Foto: Socialist Party Ireland).

Bara dagar innan skeppsvarvet Harland & Wolff skulle ställas under förvaltarskap som hotar 130 jobb, har arbetare på varvet i Belfast – medlemmar i facken Unite och GMB – sedan slutet av juli påbörjat en ockupation med krav på förstatligande för att skydda dess framtid.
Socialist Party (CWI Irland) har kontinuerligt besökt strejkvakts­kedjan och har medlemmar i facken och utanför som deltar. Våra tre parlamentsledamöter i södra Irland har besökt ockupationen och gett sin yttersta solidaritet till de kämpande arbetarna.
Det är avgörande att den bredare fackföreningsrörelsen och arbetarklassen i stort ställer sig bakom dessa arbetare för att skydda jobben. 

ICTU (den irländska motsvarigheten till LO) bör omedelbart kalla till en stor demonstration till stöd för Harland & Wolffs arbetare, men också till stöd för tjänstemän, sjukvårdsarbetare och fritidsgårdsanställda som kämpar mot låga löner och attacker mot arbetsvillkor i syfte att länka samman alla dessa kamper. 
Att bolaget står inför bankrutt då ägarna inte kunde sluta ett avtal med sina fordringsägare skapade stor oro inte bara bland de anställda, utan i samhället i stort. Det vore ett allvarligt slag om fler jobb försvann. Belfast har haft en skeppvarvsindustri i över 400 år med en av de bästa djupvattenhamnarna i världen och en förstklassig arbetsstyrka.

Facket Unite, det näst största facket i Storbritannien, har korrekt krävt förstatligande när hotet om nedläggning först kom. Socialist Party­medlemmen och regionala organisatören för Unite, Suzan Fitzgerald (som spelar en nyckelroll i ockupationen och kampen), sa det bra:
– Harland & Wolff har den största torrdockan i Storbritannien och avundas i hela Europa. Regeringen måste förstatliga varvet för att skydda de förmågor som finns idag inom Harland & Wolff för framtiden.

Ett förstatligande bör inte vara ett plåster på såren tills en ny köpare hittas. För att skydda jobben och även utveckla en ekonomi som är i enlighet med majoritetens behov är det nödvändigt att varvet förstatligas och permanent ställs under demokratisk kontroll, och inte ges tillbaka till privata företag vars enda oro är vinstmarginalen. Cheferna drivs av kortsiktig, omedelbar lönsamhet och är oförmögna att planera och utveckla industrin på något hållbart sätt.
Den enda kraften som kan rädda varvet är arbetarklassen. Vi kan inte förlita oss på politiker som inte erbjuder någon väg framåt, ej heller arbetsgivarna som körde varvet i sank. Förstatligande och skydd av jobben långsiktigt kan bara vinnas på grundval av allvarlig och upprätthållen kamp av arbetarna och lokala samfund. 
Kapitalismens oförmåga att möta upp till folkens behov – oavsett om det är bra jobb, bostad eller att planeten går att leva på – är smärtsamt tydligt. Enorma resurser finns i samhället, där biljontals pund inte investeras globalt samtidigt som arbetare får lida. Rikedomarna och det arbetande folkets förmågor borde användas för att på ett planerat och demokratiskt vis tjäna alla. Vi behöver en socialistisk ekonomi för att möta majoritetens behov, inte de fås profit.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!