Norge: Hbt-flyktingar får rätt till asyl

2012-07-11 14:35:34
Hbt-flyktingar ska ha rätt till asyl i Norge, enligt nya instruktioner från norska justitiedepartementet. De nya direktiven har presenterats för Utlänningsdepartementet (UDI).

Enligt norska justitiedepartementet kan UDI inte längre i sina bedömningar räkna med att flyktingar, som flyr efter att ha blivit förföljda på grund av sin sexuella orientering, kommer att kunna leva med sin sexu­alitet dold i sina hemländer.
Den nya definitionen gör att hbt-flyktingar hamnar inom ramen för vilka som ska ha rätt till asyl i ­Norge.
Om direktivet tillämpas flyttar det fram Norge avsevärt vad gäller hbt-flyktingars rättigheter.

Trots att till och med Europaparlamentet i sin årliga rapport om mänskliga rättigheter 2012 uppmanar medlemsländerna att ge asyl till flyktingar som tvingas lämna sina hemländer på grund av förföljelse, trakasserier eller hot till följd av deras sexuella orientering, ser verkligheten annorlunda ut.
I Sverige avvisas hbt-flyktingar till bland annat Vitryssland, Iran, Irak och Uganda. Flyktingpolitiken är ytterligare ett område där Sverige och Sveriges regering går i bräschen för nyliberal politik.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!