Norge: Ökad rasism efter terrordådet

Rådhusplassen i Oslo var fullproppad med människor som ville visa solidaritet efter dådet. (Foto: Trond Sverre Kolltveit)

Av Trond Sverre Kolltveit // Artikel i Offensiv

Natten till den 25 juni sköt en man mot glada och festande människor som var ute och firade Pride-månaden. 2 dödades och 21 skadades. Detta hände nära London Pub i Oslo, som är en känd plats för hbtq-personer.

Ögonvittnen berättar om fasansfulla scener med döda och sårade personer och människor i panik som gömt sig för gärningsmannen. Många har lidit psykiskt i efterhand. Men det fanns även ögonvittnen som oskadliggjorde mannen innan polisen kom till platsen. Detta kan ha räddat många liv.
Gärningsmannen, Zaniar Matapour, var känd av polisen sedan tidigare. Säkerhetspolisen, PST, har haft samtal med honom, men ansåg inte att han var farlig. Han har en historia av kriminalitet, drogmissbruk och allvarlig psykisk ohälsa. Enligt media blev han en troende muslim under en period då han försökte ta sig ur brott.

Islamsk Råd, som är en paraplyorganisation för muslimska organisationer i Norge, tog givetvis starkt avstånd från det inträffade, och uttryckte även solidaritet med muslimska hbtq-personer som nu också riskerar att möta ökad rasism. Muslimska hbtq-personer har egna organisationer och nätverk i Norge, som Skeiv Verden. Dessa upplever dubbel hets och diskriminering, både som hbtq-personer och som personer med minoritetsbakgrund. Skeiv Verden arbetar hårt mot den växande diskrimineringen och lagstiftningen mot hbtq-personer internationellt. Tyvärr rapporterar media att rasism på nätet och på sociala medier har exploderat sedan dådet.
Den reaktionära kritiken mot Pride har kommit från enskilda personer. Men det är inte individer från muslimska samfund som varit mest synliga i debattartiklar och diskussioner. Ett fåtal lärare, föräldrar och politiker från Kristelig Folkparti har kritiserat att skolor och dagis har markerat Pride med Pride-flaggan och haft mångfald som tema i juni. De säger att barn och unga inte ska utsättas för ”politik och sexualitet”.

en av fyra transpersoner har upplevt hot om våld

Ett av hbtq-rörelsens huvudkrav är mer vägledning och rådgivning och snabbare behandling inom den offentliga vården för unga som kämpar med sin könsidentitet. Det som erbjuds idag är för dåligt, och har också skurits ner. Det måste göras mer även inom skolsektorn. Det är ett av huvudkraven för ungdomsorganisationen Skeiv Ungdom. Även om det flaggas med regnbågsflaggan är undervisningen alldeles för dålig och heteronormativ.
Hatbrott relaterade till sexuell läggning har ökat. Från 2012 till 2021 tredubblades antalet anmälningar. En av fyra transpersoner har upplevt hot om våld. 14 procent av homosexuella män och 15 procent av lesbiska har upplevt hatbrott. Andelen med sämre fysisk och psykisk hälsa är också högre bland hbtq-personer. Medellivslängden är lägre och det sker fler självmord. Detta på grund av upplevelsen av trakasserier och diskriminering.
Attacken ägde rum samma dag som USA:s högsta domstol upphävde Roe vs Wade Act, som gav lagstadgad rätt till abort. Över hela världen är det press på kvinnors och hbtq-personers rättigheter, vilket exemplifieras av situationen i Ryssland, Polen och Ungern. Men stora mobiliseringar kan trycka tillbaka regeringarnas attacker. 2014 ville den norska regeringen urholka rätten till fri abort. Men detta möttes av den största mobiliseringen på internationella kvinnodagen den 8 mars sedan 1975. Förslaget drogs tillbaka.


HBTQ-gemenskapen har fått massivt stöd efter det inträffade. Många ville visa solidaritet i ett stödmöte den 27 juni. Polisen och Oslo kommun varnade folk från att komma, och arrangörerna ställde in. Även andra Pride-evenemang runt om i landet ställdes in. Ändå var Rådhusplassen i Oslo fullproppad med människor som ville visa solidaritet. Ingen från etablissemanget dök upp. Bara partiet Rødt uppmanade att ställa upp trots avbokningen. Många som dök upp gjorde det för att de var arga och ville ha förändring.
De stora partierna vill inte ha en arg och kämpande hbtq-rörelse som ställer konkreta politiska krav mot diskriminering och på ökade offentliga anslag inom sjukvården, inom psykisk hälsa och inom andra områden. De förlitar sig också på partier som har en reaktionär syn på kvinno- och hbtq-kamp, ​​som 2014 när Høyre föreslog att urholka aborträtten för att få stöd från Kristelig Folkeparti. Krav och kamp mot diskriminering och nedskärningar skulle få ett enormt stöd i arbetarklassen som helhet. Fackföreningsrörelsen och resten av vänstern måste ta tag i hbtq-rörelsens krav och kämpa för dem.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!