Norrbotten: inga feta tillskott till kommunerna

2009-04-15 20:18:42
Alliansen var i Luleå den 7 april på en oanmäld blixt­visit, och en presskonferens hölls på Midgårdens äldreboende.
Där berättade man om de extra stödpengar man nu delar ut till kommuner och landsting.

– För Piteås del innebär regeringens proposition ett tillskott med drygt 21 miljoner. Det är otillräck­ligt om vi ska säkra kvaliteten, säger Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) till Piteå-Tidningen.
– Våra intäkter har minskat med 110 miljoner. Även om vi får drygt 21 miljoner, har vi fortfarande 90 miljoner i underskott.
Luleå kommun får ungefär 40 miljoner kronor. Det räcker inte heller till för att täcka bristerna i kommunkassan.

Alliansens paket till kommuner och landsting är dock för litet och för sent. Jokkmokks kommun har till exempel tidigare larmat om att kassan är tom redan i september i år.
Luleå kommun skulle kunna undvika nedskärningar nu och täcka ett tillfälligt minusresultat med utdelning från de kommun­ägda bolagen. Dessutom har man skuldsatt sig genom felprioriteringar som Coop Arena till exempel, vilket Jan Björklund (FP) kri- tiserade under besöket.

Satsningarna på Coop Arena är under all kritik, men gör ändå inte att regeringen kan smita un­dan sitt ansvar. Bara i Luleås skolor ska 72,1 miljoner kronor bort till 2011, vilket visar att mer än Coop Arena-pengarna behövs för att stoppa nedskärningar i skola och övriga områden.
Regerings- och kommunpolitiker smutskastar varandra, men det räddar ingen välfärd! Kommunpolitiker måste ta sitt ansvar och vägra skära ned och regering­en måste dra sitt strå till stacken och komma med ett verkligt krispaket för kommuner och lands­ting.
Stopp för välfärdsslakten, pengarna tillbaka till kommuner och landsting.
Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!