Norrbotten: Regiondirektören fimpad – början på slutet för Sjukvårdspartiet?

Den politiska ledningen tillsatte Nordmark för att göra precis det hon gjort – massiva nedskärningar utan hänsyn till verksamhet eller personal (Foto: Maria Fäldt).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Tisdag den 21 juni tvingades Anna-Stina Nordmark, regiondirektör i Norrbotten, kasta in handduken och ”säga upp sig” – i praktiken fick hon sparken. Dagen innan hade 176 läkare krävt hennes avgång och alla tre sjukvårdsfacken hade sagt upp samarbetsavtalet med regionen. Nordmarks sorti är ett försök från den politiska ledningen – Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet – att rädda sitt eget skinn.

Sjukvården i Norrbotten är i fritt fall. Vårdplatsbristen leder till en fruktansvärd arbetssituation, speciellt på akuten och kirurgen vid Sunderby sjukhus, men även Gällivare sjukhus har en extremt pressad situation.
Sjukvårdspersonal har gång på gång rapporterat hur patienter far illa, samtidigt som regionen gör miljardsöverskott men vägrar förbättra villkoren för personalen. Istället hyrs exempelvis läkare in för en kostnad av en kvarts miljard.
Efter förra veckans besked att även planerade canceroperationer ställs in, och patienter istället ska flygas till Karolinska, har stormen bara tilltagit.

Att Nordmark i praktiken fick sparken bekräftas av att hon på tisdagsmorgonen intervjuades i Radio Norrbotten och inget sa om att hon skulle sluta. Några timmar senare meddelade den politiska ledningen att Nordmark hade sagt upp sig ”på egen begäran”.
Ansvaret för situationen ligger hos den politiska ledningen. De tillsatte Nordmark för att göra precis det hon gjort – massiva nedskärningar utan hänsyn till verksamhet eller personal. Det är för övrigt hennes signum; Nordmarks uppdrag innan var att slakta Lulebos verksamhet efter Socialdemokraternas beslut om massiva utförsäljningar av allmännyttan.
Nu behövs ett gemensamt vårduppror av all personal – för kraftigt förbättrade villkor och höjd bemanning; oppositionspartierna i regionen är inte heller att lita på.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!