Norrbotten: Skyddsombud misstros och färre personal

Hur ska hemtjänstpersonal kunna hålla två meters avstånd från brukarna och sköta handhygienen? (Foto: Public Domain)

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Likt andra delar av landet har Region Norrbotten dragits med alltför små lager av skyddsutrustning för att vara ordentligt förberedda på coronakrisen. 

Eva Lakso på Norrbottens kommuner som varje vecka får sammanfattningar från regionens kommunala medicinskt ansvariga sköterskor (MAS) uppger i en intervju med Norrbottenskuriren under veckan som har gått att det råder brist på skyddsutrustning och att personalomsättningen är hög. 
När skyddsutrustningen inte räcker till blir de fackliga skyddsombudens roll ännu viktigare. Den 31 mars utfördes ett skyddsstopp på ett boende i Kiruna på grund av bristande säkerhet. Det fick hård kritik av Kirunas socialchef Håkan Dahlqvist som ansåg att kommunen följer de riktlinjer som finns och fick även medhåll av Arbetsmiljöverket. 

I en intervju med SVT från förra veckan hävdar facket å sin sida att socialchefen medvetet har ljugit om mängden skyddsmaterial som funnits tillgängligt.
Mindre än en vecka efter detta var två av de anställda inom hemtjänsten sjuka med vad som befaras vara covid-19, men det är obekräftat eftersom de inte har testats. 
Samtidigt kom de första rapporterna från Kiruna om covid-19 som har spridit sig till äldreboenden. Hemtjänstpersonal besöker under ett typiskt pass runt 15 hem och uppmanas att hålla 2 meters avstånd och sköta handhygienen, men hur skall det fungera när personalen till exempel måste lyfta patienterna? 
Nu finns det åtminstone skyddsutrustning i och med den leverans som kom under samma vecka. På Kiruna sjukhus finns numera också en nyöppnad avdelning för coronapatienter. 
Tanken är att kunna erbjuda respiratorer i avvaktan på transport till bättre rustade sjukhus i till exempel Piteå eller Gällivare.

Mitt under pågående kris med bekräftade fall på äldreboenden och misstänkt smittad personal inom hemtjänsten blev det dessutom klart att en oenig socialnämnd röstat för att skära ned i personalstyrkan. 
Från och med maj sänks bemanningskvoten och enligt Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal Norrbotten, rör det sig om runt 40 tjänster, rapporterar NSD.
På andra håll i länet ser vi liknande eller ännu värre situationer, exempelvis i Gällivare. Där avled tre äldre personer under loppet av en vecka på samma boende och antalet misstänkta fall inom hemtjänsten har på kort tid gått från sju till 17. 
Att det kapitalistiska systemet inte lyckats förbereda samhället på en kris av det här slaget kan ingen längre tveka på. Att det dessutom fortsätter att utsätta fackliga representanter för påtryckningar och inte litar på deras omdöme när de sätter ner foten gör att förtroendet för de styrande minskar ytterligare. 
Vi måste kämpa för att rusta upp facken och återinföra den demokratiska och kämpande roll som ger arbetare chansen att försvara sina intressen och sin säkerhet – både nu under krisen och efteråt!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!