Norrbotten: Vårdanställda organiserar sig!

Globalt har vårdpersonal protesterat för mer resurser, som i Belgien. Bland personalen i Sverige växer ilskan också (Foto: Santé en Lutte).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Den 20 januari träffades anställda vid Sunderby sjuk­hus och från äldreomsorgen i Luleå för att diskutera hur kampen för vården kan organiseras. Även medlemmar från Rätt­visepartiet Socialisterna deltog.
– Hela vårdkedjan är extremt ansträngd. Det beror förstås på pandemin, men också årtionden av nedmontering. Sveriges offentliga utgifter hade 2019 i reella tal minskat med 462 miljarder kronor sedan år 2000. Mest tydligt är det med äldrevården, samtidigt som de superrika har blivit rikare, sade Liv Shange Moyo från Rättvise­partiet Socialisterna på mötet.

En anställd på Sunderby sjuk­hus vittnade att det finns ett snack om att de bristande resurserna beror på att ”vår avdelning inte prioriteras”:
– Men det ser ut mer eller mindre likadant ut överallt. Hela vården bortprioriteras. Många jobbar halvtid för att de gått in i väggen, medan chefernas lösning är att vi ska gå kurser i ”stresshantering”.

Inom äldreomsorgen rapporterades det om ständig underbemanning och att cheferna inte bryr sig om de effekter det innebär i form av risker.
Framför allt handlade diskussionen om vad som kan göras tillsammans för att ta strid för mer resurser. Det första steget är att fort­sätta diskutera med kollegor för att samla fler – det är genom att vara många och enade som styrkan till förändring kommer!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!