Norska valet: katastrof för Arbeiderpartiet

Ren och skär katastrof för Jonas Gahr Støres Arbetiderpartiet – så kan det gå när man går all in på högerpolitik (Foto: Arbeiderpartiet / Flickr CC).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Som väntat blev det katastrof för socialdemokratiska Arbeiderpartiet i de norska kommun- och regionvalen i söndags. För första gången på 99 år är de inte längre Norges största parti. För åtta år sen fick partiet 33 procent, men med bara 21,7 procent i årets kommunval är de passerade av Høyre (motsvarande Moderaterna), som nådde 25,9 procent.

Arbeiderpartiet gör sitt sämsta kommunval någonsin och förlorar makten i storstäder som Oslo och Stavanger. I industristaden Sarpsborg förlorar de med all sannolikhet makten efter 110 års styre.
Media gör en stor poäng av att skiftet mellan blocken, från vänster till höger, är historiskt stort på över 10 procent. Det är dock Arbeiderpartiet och Senterpartiet som tappar stort – partier som inte på något sätt kan definieras som vänster. I regeringsställning har de precis som i Sverige låtit arbetare och fattiga ta smällen när inflationen lett till en historisk levnadskostnadskris, samtidigt som de har drivit på för en ökad militarisering.

Sosialistisk Venstre och Rødt gör hyfsade kommunval. SV går framåt med 0,7 procentenheter till 6,8 procent, medan Rødt backar med 0,3 procentenheter till 3,5 procent. Tyvärr har vänsterpartierna inte tagit initiativ till utomparlamentarisk kamp mot levnadskostnadskrisen eller militariseringen. Istället har uppmärksamheten upptagits av annat, som att Rødts partiledare stal ett par solglasögon på Gardemoens flygplats och tvingades avgå.
Norge har också fått ett populistiskt antiklimatparti. ”Industri- och näringspartiet” vill släppa Norges klimatmål och leta efter mer olja och gas. De vill ha mer ström från vattenkraft och stoppa all vindkraftsutbyggnad. Deras framväxt har nära koppling till regeringens och fossilbolaget Eqinors beslut att elektrifiera anläggningen Melkøya för flytande naturgas i Nordnorge, något som förväntas leda till ännu högre elpriser och kraftigt utbyggd vindkraft.

Lokalvalen i Norge visar återigen på socialdemokratins politiska bankrutt. För ett verkligt vänsteruppsving krävs ett socialistiskt program mot levnadskostnadskrisen och all militarism och imperialism samt med fokus på att bygga en socialistisk gräsrotsrörelse utanför parlamentet, på gator och torg och på arbetsplatser och bostadsområden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!