Northvoltskandalen visar: Grön omställning måste ske i samhällets regi

Bedrövliga arbetsförhållanden och utnyttjanden har avslöjats på bygget av Northvolts batterifabrik (Foto: Wikimedia Common).

av Offensiv

Northvolt, batteritillverkaren som bygger sin första fabrik i Skellefteå, har hyllats som ett företag som går före i klimatomställningen. På några veckor har ett ansvarsfullt företag förändrats, efter flera avslöjanden om bedrövliga arbetsförhållanden och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Det började med att SVT i Västerbotten för några veckor sedan rapporterade om att både fack och Arbetsmiljöverket hade upptäckt exempel på usla arbetsförhållanden vid bygget av fabriken i Skellefteå. Bland annat förekom det arbetspass på upp till 90 timmar i veckan vid bygget, där det för närvarande arbetar ungefär 2,000 personer.
I ett nytt inslag visade nyhetsprogrammet bildbevis på hur arbetare smet in på bygget genom att gå två och två genom spärrarna eller krypa under staketet. Ett tecken på att det förekommer svarta löner, kommenterade Skatteverket.

I slutet av november genomförde polis tillsammans med flera myndigheter en razzia på arbetsplatsen. Av de 49 personer som kontrollerades upptäcktes 14 fall där personerna saknade tillstånd att arbeta i Sverige. 
Jämställdhetsmyndigheten kom i kontakt med personer ”där gränsen för vad som skulle kunna definieras som exploatering ligger nära”, enligt polisens pressmeddelande.
Arbetsmiljöverket hittade exempel på fallrisker och misstänkta brott mot arbetstidsreglerna och ohygieniska toalettutrymmen.
Företaget har i lokala medier sagt att man inte har varit medveten om bristerna, men att man nu samarbetar med myndigheterna och kommer att skärpa kraven på de företag som jobbar med bygget. Det är minst sagt tunna förklaringar.

Privatas jakt på vinster har uppenbara risker.

Det finns vid det här laget rader av exempel som visar på hur anlitandet av byggföretag som använder sig av kedjor av under- och under­underentreprenörer öppnar för löner och arbetsvillkor som inte är i närheten av att följa lagar och avtal. 
Den omfattning på missförhållandena som kommer fram i nyhetsrapporteringen och vid polisrazzian gör att det är extremt svårt för företaget att påstå att de inte har varit medvetna om problemen.
Northvolt är extremt angelägna om att produktionen vid fabriken i Skellefteå ska kunna starta så snart som möjligt. De finansiärer som har lånat ut tiotals miljarder till företaget väntar på att pengarna ska börja rulla in. Det är ett starkt argument för att blunda med båda ögonen för arbetsvillkoren för de som jobbar vid bygget.

De skandalösa förhållandena vid Northvolts bygge visar på att byggfacken måste bli tuffare vid byggprojekt av det här slaget. Företagen måste vara medvetna om att arbetsplatsen omedelbart kommer att sättas i blockad om de som arbetar där inte har kollektivavtal.
Byggfacken borde söka stöd från andra fack i striden för bra villkor för byggnadsarbetarna. Svarta löner och orimliga arbetsvillkor är något som sprids till en allt större del av arbetsmarknaden.

Skandalen vid Northvolts fabriksbygge ger också en varning för vad som kan vänta när de stora investeringarna i nya stålverk, vindkraftparker, gruvor och konstgödseltillverkning rullar vidare i norra Sverige. Om det är privata företag som får genomföra projekten kommer jakten på vinster och för att komma igång så snabbt som möjligt att stå i centrum.
Företagen kommer att använda sin rolls betydelse för ”den gröna omställningen” som ett argument för att det måste gå fort. Då är risken uppenbar att det som avslöjats vid Northvolt kommer att upprepas gång på gång.
Det finns starka skäl för att de stora investeringarna som hänger ihop med klimatomställningen ska genomföras i samhällets regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!