Noury dömdes till livstid

Solidaritetsfoto från Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger 2021, då rättegången inleddes. Nu har Noury äntligen dömts för sina mord (Foto: Arne Johansson).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Förra veckan kom domen mot före detta fängelsechefen Hamid Noury i Iran. Stockholms tingsrätt dömer honom till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och ett stort antal mord som han beordrat under sommaren och hösten 1988. Om 61-åringen finns kvar i Sverige efter de 25 åren som livstid innebär utvisas han, men domen kommer överklagas. Det var efter tips från människorättsorganisationer som Noury kunde gripas på en resa i Sverige 2019.

Rättegången har hållit på i ett år och exiliranier har demonstrerat utanför tingsrätten varje vecka. Kammaråklagare Martina Winslow uppger till Dagens Nyheter att det är en unik dom eftersom brottsplatsen är Iran och att det är klarlagt att den iranska regimen givit order om massavrättningarna 1988.
Vittnen har pekat ut Irans nuvarande president Ebrahim Raisi som Hamid Nourys chef i Gohardasht-fängelset. Raisi i sin tur lydde order från ayatollah Khomeini som gav dekret om massavrättningar på politiska fångar 1988. Hundratals mördades.

Offensiv har pratat med Farkhondeh Ashena, som är en av de vänsteraktivister som har bevakat rättegången. Farkhondeh har själv suttit i fängelse under den iranska regimen.
– Jag hade väntat mig en fällande dom och livstid, men vi kan inte andas ut för den ska ju överklagas. Det finns också en rad brister med rättegången och domen.
– Rättegången har avpolitiserats på det sättet att det handlat om en person – Noury – och inte om hela systemet. Hela regimen borde ställas inför rätta. Varför tog de bara med Gohardasht-fängelset där männen satt, och inte Evin-fängelset där de flesta kvinnorna satt? Varför togs bara en så kort tidsperiod med, några månader under 1988? Mördandet har ju skett under hela årtionden, med start ett år efter revolutionen 1979. Noury jobbade med avrättningar i åtta år, även i Evin-fängelset.
– Fokus har legat på Mujahedin, som stred med Irak mot regimen i Iran. Alla fångar som sympatiserade med Mujahedin skulle avrättas, detta räknas som folkrättsbrott enligt tingsrätten. Men alla vi som var vänster, som gjorde revolutionen som sedan kidnappades av mullorna, vi blev också tagna och många avrättades. Här räckte inte Sveriges lagstiftning till, så istället för tortyr och brott mot mänskligheten har dessa gärningar betraktats som mord. Däremot kommer fler bevis komma fram när denna regim faller.

Detta tror Farkhondeh Ashena kan ske inom fem till tio år. Det är nämligen dagligen demonstrationer och strejker i Iran. Inte så mycket i huvudstaden Teheran, men runt om i landet. Oljearbetare, lärare, pensionärer och kvinnor utan slöja demonstrerar dagligen och möter mycket statligt våld. Till exempel har 200 lärare arresterats.
Mammorna till de ungdomar som protesterade för tre år sedan och sköts till döds är en annan grupp som är ute i dagliga protester. Alla i Iran känner till rättegången i Sverige, enligt Farkhondeh. Inte för att den har bevakats i statlig media, utan för att folk har följt den på sociala medier.
Iran har formellt fördömt domen av Hamid Noury och Sveriges ambassad fick stängas i en vecka. Ändå måste nästa rättegång bli mycket mer politisk anser Farkhondeh.

– USA ger mycket stöd till rojalisterna nu för att de ska ta ledningen i kampen, de som vill ha shaen, eller snarare shaens son tillbaka till makten. De agiterar att det var fel att överhuvudtaget göra revolution 1979. Rojalisterna har inte varit med och demonstrerat utanför rättegången, som alla andra politiska grenar, och de har heller inte drabbats så av förtrycket.
– Men vi kan inte ha någon tilltro till amerikanska intressen eller rojalister. Vi måste få fram att det är hela systemet det är fel på, ekonomiskt och politiskt. Det var rätt att göra revolution – det var regimen som dödade revolutionen. Nu behövs en ny revolution från arbetarklassen och folket.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!