”Nu börjar bygget av facklig opposition”

2007-03-21 14:19:09
– Nu finns möjligheten att bygga en facklig opposition. Den uppmaningen kommer från Jan-Olof Carlsson, vice ordförande för Metall på Volvo Lastvagnar i Umeå.

– Vår klubb säger nej till avtalet. Vi är starkt kritiska. Det är för lite pengar, för lång avtalsperiod – speciellt med tanke på att vi har en borgerlig regering – och det är försämring av arbetstiden, säger Jan-Olof Carlsson vidare.
– För första gången på många år sker nu en vitalisering av avtalsrörelsen. Nu börjar medlemmar vakna till och bli aktiva själva.

”Förändra facket”

– Kritiken underifrån kommer att bli början på en riktigt stark facklig opposition som på längre sikt kommer att förändra facket. Den bedömningen gör vi.
Rättvisepartiet Socialisterna håller med om att det behövs en organiserad kamp underifrån för att förändra facket.
Aldrig har det funnits ett sådant tryck för en riktig strid och förväntingar på ordentliga lönelyft.
Kapitalismens utveckling mot aldrig tidigare skådade klassklyftor och en extremliberal högerregering har fött en motreaktion.
Den ilska och besvikelse som nu sprider sig måste omvandlas till en kamp för att fackföreningarna ska bli riktigt kämpande och demokratiska. Istället för pampar som lever långt över vanliga medlemmars huvuden behövs fackliga ledare utan privilegier som använder sig av den kollektiva styrka som facket besitter.
Det här är ett svekavtal som inte har stöd bland medlemmarna. Avtal borde inte kunna gå igenom med mindre än att de är godkända av en medlemsomröstning. Och detta avtal skulle förkastas.

Kampen inte över

Det arbetsgivarna önskade var att köpa arbetsfred, ett treårsavtal, och ännu mer flexibilitet. Och det har de fått igenom.
”Det är därför svårt att inte gratulera arbetsgivarvärlden till en så här långt framgångsrik avtalsrörelse”, kommenterade LO-tidningen.
Men kampen är inte över ännu.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!