”Nu krävs ett socialistiskt motstånd”

2019-01-23 11:33:21

foto: Natalia Medina
V-ledningens svek visar återigen på behovet av ett nytt, socialistiskt arbetarparti.

På morgonen den 18 januari, innan riksdagen valde att släppa fram den mest nyliberala högerregeringen i svensk historia, protesterade ett tjugotal utanför riksdagen mot de brutala attacker och den högerplattform som den nya regeringen kommer att genomföra.

Det var vänstersamarbetet Rött Forum Stockholm som kallade till protesten, där Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ingår. Tal och appeller hölls under hela morgonen av ett flertal personer – bland annat talade en missnöjd vänsterpartist om V-ledningens historiska svek. Mattias Bernhardsson (RS) inledde talen:
– Vi har samlats här idag för att uppmana Vänsterpartiets riksdagsledamöter att trycka röd knapp mot nyliberalism och klassklyftor. Vi är här för att protestera mot alla de förödande förslagen i överenskommelsen mellan S, C, MP och L: marknadshyror, attacker på klimat och miljö, arbetsrätten, LAS, mot tredubblat RUT-avdrag, fortsatta utvisningar av flyktingar och mycket mera. Denna politik kommer att innebära mer till de redan rika på bekostnad av de 99 procenten och välfärden.

Elin Gauffin (RS) betonade behovet av att organisera kampen och stödja det motstånd som finns och gror:
– Nu mer än någonsin behövs det ett verkligt socialistiskt motstånd mot högern. Vi stödjer de klimatstrejker som pågår runt om i landet, och vi mobiliserar för fullt till nästa stora demonstration den 28 januari mot marknadshyror – till försvar av allmännyttan. Asylkampen och det antirasistiska motståndet kommer också att vara ännu mer viktigt framöver. Vi trycker på våra egna röda knappar som nödstoppet som det innersta. Våra hjärtan bultar nu för att bygga motståndet på gator och torg.

Robert Bielecki (RS) tog i sin appell upp om att kampen måste komma underifrån:
– Det är viktigt att vi har samlats här idag för att visa att det finns ett gryende motstånd. Vi är få idag, men vi kommer att bli många tiotusentals framöver! När Vänsterpartiets ledning väljer att helt överge allt som vänsterpolitik heter och istället släpper igenom denna regering med dess frontalangrepp mot välfärd och arbetarklassen behöver vi bygga och organisera ett verkligt motstånd. En socialistisk vänsteropposition måste byggas på gator och torg, på arbetsplatser, i skolor och bostadsområden. Den uppgiften börjar nu.

En efter en gick kända politiker förbi protesten. Gladast var nog den krigiske försvarsministern Peter Hultqvist (S) och ärkerasisten och -sexisten Jimmie Åkesson (SD).
Det är också det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna som av riksdagspartierna kommer att gynnas mest av regeringsbildningen. De kommer fortsätta försöka framställa sig som ”den verkliga oppositionen”, trots att deras politik innebär ännu värre attacker mot de 99 procenten och ännu större och snabbare vidgning av klassklyftor. Det har vi Vänsterpartiets ledning att tacka för.
Vänsterpartiets svek måste  nu besvaras av en massrörelse överallt. Alla socialister inom V som måste koka av ilska över ledningens historiska förräderi bör komma med i den kampen och i bygget av ett nytt socialistiskt arbetarparti, som inte viker ner sig så fort en högervind blåser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!