Nu måste facken rusta för strid

2006-09-20 15:46:59
Att Fredrik Reinfeldt och dennes spinndoktorer lyckades framställa de ”nya moderaterna” som mer jobb- och arbetarvänliga än tidigare är, förutom det djupa missnöjet med Göran Persson och dennes s-regering, en viktig förklaring till högeralliansens valseger.
Ändå är det trots Reinfeldts försäkringar om att han respekterar kollektivavtalen och eftersträvar en dialog med LO uppenbart att viktiga delar i den regeringsförklaring och budget som den nya regeringen snart ska lägga fram kommer att ha sin udd riktad mot arbetarna, de arbetslösa och deras fackliga organisationer. Som Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind konstaterar är den utlovade a-kassesänkningen och den slopade avdragsrätten för fackföreningsavgiften ”en direkt politisk attack mot fackföreningsrörelsen”.
Offensiv har efter valet talat med ledande LO-företrädare, som säger sig vara djupt besvikna över att deras varningar inte lyckats slå igenom i valet. LO:s tredje vice ordförande Leif Håkansson säger att en ”hel flock” av förändringar nu hotar facket, varav den försämrade ”a-kassan är den väsentligaste delen”.
– Det är en definitiv försämring som på sikt påverkar löneutvecklingen.
Ändå andas det av obeslutsamhet när han säger att LO nu måste ”om inte gilla, så hantera läget, det är ju trots allt en demokratiskt vald regering”. Först gäller det, enligt Håkansson, att träffa högeralliansen för att försöka påverka den och ta reda på exakt hur och när förändringen av a-kassan ska genomföras.
Enligt högeralliansens förslag ska a-kassan sänkas till 70 procent efter 200 dagar och 65 procent i en ”jobbgaranti” efter 300 dagar. Därutöver har det också talats om att de arbetslösa måste acceptera att ta jobb som ligger 20 procent under denna nivå.
– Då skulle en lågavlönad som tjänar 15 000 kronor kunna tvingas ta ett jobb för 9 000 kronor. Men såna jobb finns inte idag. Ska då de arbetslösa tvingas ut på den svarta marknaden? Om de verkligen ska försöka skapa en låglönemarknad, ja då är det mycket möjligt att vi måste markera väldigt tydligt, säger Leif Håkansson till Offensiv.
Moderaterna har också talat om en obligatorisk a-kassa, som är bransch- och förbundsvist kopplad, där högre arbetslöshet ger högre a-kasseavgifter.
Transports förbundsordförande Per Winberg menar att högeralliansens program innebär en ”oerhört allvarlig” och ”utstuderad” attack för att försvaga facket genom borttagen avdragsrätt för fackavgiften, höjda egenavgifter och sänkta ersättningar.
– Vi måste ta strid för en del av våra heliga frågor som vi byggt avtalsförutsättningarna på, och som påverkar balansen mellan löntagare och arbetsgivare och arbetslösa och icke arbetslösa, säger Transportbasen.
På Offensivs fråga om LO och Transport nu är beredda att gå ut på gator och torg för att protestera, som när arbetslösa transportarbetare med förbundets stöd demonstrerade mot Göran Perssons egna attacker på a-kassan 1996, är svaren än så länge luddiga.
– Vi måste motarbeta detta på alla sätt vi kan, påverka media och använda de medel vi har till förfogande. Men jag utesluter inte att LO först får tala med den nytillträdda regeringen, säger Winberg.
Att ta reda på den nya regeringens planer är en sak, men nu måste fackligt aktiva LO-medlemmar först och främst kräva att facken förbereder sig för verklig strid – politiskt med massdemonstrationer mot attackerna på a-kassan och fackligt för en hård fight back-rörelse mot låga löner och kapitalismens svindlande plundring av företagen i årets avtalsrörelse.
Att LO:s medlemmar är beredda att engagera sig när de väl uppfattar att det finns skäl att kämpa gavs det flera glimtar av under vårens och sommarens lokala avtalsrörelser i gruv- och stålindustrin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!