”Nu måste facket visa framfötterna”

2008-06-30 20:05:59
Att det spekuleras i att Volvo ska utgå från ­”kompetens” när man väljer vilka som ska få vara kvar har medfört att många arbetare tvekar att uttala sig offentligt om varslet och framtiden.
Det är anledningen till att den  Volvoarbetare Offensiv samtalat med begärt att få vara anonym. Stämmer ryktena om ”kompetens” menar Rättvisepartiet Socialisterna att facket måste ta strid för att LAS ska gälla.

Hur länge har du jobbat på Volvo?
– Jag har jobbat på Volvo i 7 år. Just nu jobbar jag på karosseriet i PA med 21 arbetskamrater.

Hur blev reaktionen efter varslet?
– De senaste året har alla pratade om att Volvo är på väg till svåra tider, men ingen fattade vad det skulle innebära.
– När beskedet kom till oss var hela fabriken tyst. Vi på golvet hade inte riktigt fattat. Det känns som folk fick en chock.

Vad har fackklubben gjort?
– Facket kom med informations­blad i dag. Men den informationen har vi redan fått genom media. Flyg­bladets innehåll gav varken mer eller mindre. Det enda som jag kan nämna är att de kommer att förhandla under semestern. Nu är det dags för facket visar framfötterna och handlar för sina medlemmars bästa.

Intervju: Kaan Özsan

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!