Nu växer kraven på politisk strejk

2006-11-02 09:00:01
Protesterna växer mot högerregeringens attack på a-kassan. Från fackföreningar i hela landet haglar uttalanden, namnlistor och krav på kraftfulla protestaktioner från LO och TCO.
Långt utanför syndikalisterna i SAC – som inte bara tänker varsla sina egna 7 000 medlemmar utan alla 2,5 miljoner löntagare om politisk strejk den 15 november – höjs också röster för maximala massprotester.

– Regeringen försöker göra det till en ekonomisk fråga, men det handlar om ren och skär högerpolitik. De sänkta ersättningsnivåerna, den borttagna avdragsrätten, obligatoriet och de höjda avgifterna pekar alla i samma riktning – mot att försvaga facket och försämra förhållandena på arbetsmarknaden, säger Robert Lundqvist, som hoppas på starkt stöd från ST inom universitet och högskolor för tuffa protester.

”Tydliga aktioner”

– Det behövs tydliga kampsignaler både från de fackliga centralorganisationerna och tydliga aktioner på basplanet, säger han vidare.

Sjuda av protester

Hela landet kan snart sjuda av protester. Så har till exempel Kommunal i Östergötland redan inbjudit bland annat SKTF, Vårdfacket och lärarförbunden till gemensamma demonstrationer i Norrköping, Linköping och Motala den 16 november.
I Luleå har bland annat Kommunal, SKTF och Lärarförbundet inbjudit till en manifestation den 25 november.

15 november

Även i Stockholm planeras tvärfackliga protester.
– Vi vill visa att det finns klös i folket, säger tunneltågföraren Rose-Marie Johansson i Seko klubb 119, som just har lämnat in en ansökan om polistillstånd för en tvärfacklig demonstration från Sergels torg till Mynttorget redan den 15 november, klockan 16 på eftermiddagen, dagen innan regeringens förslag börjar behandlas av riksdagen.
Seko klubb 119 hoppas på stöd från många lokala fack.
Samma dag genomför syndikalisterna i SAC en politisk strejk i hela landet, som de hoppas att många fler än de själva ska delta i.
– Vi kommer att varsla inte bara våra egna 7 000 medlemmar, utan 2,5 miljoner löntagare mellan kl 14 och kl 16 den 15 november, säger SAC:s strejksamordnare Torfi Magnusson till Offensiv.
Alla som inte berörs av fredsplikt kan enligt SAC varslas, liksom då Kommunal 2003 varslade alla som inte var bundna av andra avtal. En politisk strejk är enligt Magnusson tillåten för alla utom offentligt anställda.
Om de hörsammar SAC:s apell återstår att se.

”Kabinett av skurkar”

Kravet på politisk strejk stöds också av tre fjärdedelar av de 90 000 läsare som i söndags hade svarat på en web-fråga om detta i Aftonbladet.
– Lärarförbundets förbundsstyrelse ser regeringens förslag som förhastat, ogenomtänkt och tidsmässigt ogenomförbart. Vi håller på att mobilisera medlemmarna till motstånd och kollektiv kamp. Vi är också allt fler som ser den politiska strejken som nödvändig mot den borgerliga alliansens antifackliga offensiv. Medlemmar ställer frågan ”har vi fått ett kabinett av skurkar”?, säger Hasse Nilsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Stockholm.
Krav på politisk strejk har också ställts av IF Metalls verkstadsklubb på Volvo Umeverken med stöd från hela avdelningen.

Med alla LO-medel…

De senaste dagarna har också tonen mot regeringen skärpts från de fackliga centralorganisationerna. LO:s representantskap lovar till och med att bekämpa regeringens förslag ”med alla fackliga och politiska medel”.
Rent konkret talas det nu om en manifestation i Stockholm den 14 december, några dagar innan riksdagen ska fatta beslut den 20 december. Datumet har ett samband med att IF Metall genomför en extrakongress i Stockholm den 14-15 december. Fram till dess ska också LO-distrikten på olika sätt bearbeta lokala riksdagsledamöter.

14 december

Enligt Transports ordförande Per Winberg har frågan om politisk strejk inte diskuterats på representantskapet. Desto viktigare blir det nu för alla fackligt aktiva inom LO, TCO och SACO att snabbt agera för en maximal mobilisering till en gemensam massprotest i Stockholm den 14 december, som också byggs upp av tvärfackliga protester och demonstrationer i hela landet.
För att få till en maximal påtryckning som faktiskt kan tvinga regeringen till reträtt krävs en politisk strejk. En sådan skulle också garantera väldiga massdemonstrationer i både Stockholm och i hela landet den 14 december.
Arne Johansson

RS/Offensiv kämpar för:

  • Landsomfattande kampanj med tvärfackliga protestaktioner och demonstrationer från och med nu till riksdagsbeslutet den 20 december. Ett exempel tas i Stockholm, där tunneltågförarna i Seko klubb 119 inbjuder alla till en första fackligt arrangerad demonstration i Stockholm onsdag den 15 november.
  • Politisk strejk och massdemonstrationer till exempel på eftermiddagen den 14 december. Med en politisk strejk skulle Sverige stanna och en mobilisering till demonstrationerna underlättas.
  • Rusta till strid i avtalsrörelsen, för kompensation för attacken mot a-kassan, del av de skyhöga vinsterna och mot en ny låglönemarknad – för minst 1 000 kronor i lönelyft till alla och att ingen ska tjäna under 18 000 kronor per månad för heltidsarbete.
Ladda ner RS namnlista ”Rör inte vår a-kassa” med krav på politisk strejk. Finns på vår hemsida: www.socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!