Ny chock på Volvo: 3 300 varslade

2008-10-08 11:53:11
Volvo Personvagnar varslar nu ytterligare 3 300 personer om uppsägning. I Göteborg handlar det om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän. I Olofström 410. Sammanlagt är 6 000 anställda inom personvagnar runt om i världen, med tjänstemän och konsulter inräknade, varslade om uppsägning. Men varslen drabbar många fler än de anställda på Volvo. I själva verket drabbas 10 000 tals jobb. Hela fordonsindustrin skakas av varsel. På fem månader har enbart Lear Corporation, som är underleverantör till Volvo, halverat sin arbetsstyrka.
 
Trots att varslen avlöser varandra ger inte facket någon som helst glimt av att de är beredda att kämpa för jobben. Volvos verkstadsklubb skriver i ett pressmeddelande att varslet berör 1 650 metallare i Göteborg. "Det innebär att totalt 2 250 kollektivanställda i Göteborg tvingas lämna företaget", skriver klubben.

Olle Ludvigsson, verkstadsklubbens ordförande, säger endast att "nu är spekulationerna över, vi har en klar bild av läget för Volvo Personvagnar”. Han ger inget som helst sken av att facket är beredd att kämpa för jobben. Istället säger han "Ovissheten som våra medlemmar levt med under en längre period har bidragit till en stor oro och frustration. Men nu när vi ser den verkliga omfattningen av varslet, kan vi fokusera på förhandlingsarbetet med turordningar och hur vi praktiskt löser alla de omflyttningar som neddragningarna innebär". Det är nästan så man kan tro att det är Volvo-vd:n själv som talar.
Oron och frustrationen minskar inte hos de 1 000-tals som förlorar jobben samtidigt som inget visar att detta skulle vara sista varslet.
Den nye vd:n Stephen Odell signalerar just detta. ”Det är svåra tider. Vi behöver dra ner mer än vi trott”, sade han på presskonferensen och signalerade samtidigt att det kan komma fler varsel.
 
Så länge som facket inte tar kampen för jobben kan fler uppsägningar komma. Fackets passivitet är inget annat än ett hånfullt slag i ansiktet på de tusentals arbetare som förlorar sina arbeten och sin försörjning. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu till protester. Om inte facket är beredda att agera så måste protesterna organiseras underifrån.
 
Kristofer Lundberg
 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!