Ny dansk flyktinglag en varning om utvecklingen i Sverige

S i Danmark går till frontalangrepp mot asylrätten och medmänsklighet (Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den 3 juni röstade det danska folketinget (motsvarande riksdagen) igenom ett groteskt och inhumant lagförslag gällande flyktingar: asylprocessen kan nu flyttas från Danmark till afrikanska länder. Att en S-regering har lagt förslaget är ytterligare ett tecken på hur långt socialdemokratin är beredd att gå för att anpassa sig till de rasistiska högerpartiernas politik.

De afrikanska länder som nämns i det lagförslag som har klubbats igenom är Rwanda, Etiopien, Tunisien och Egypten, där ”mottagandecenter” ska sättas upp som ska handlägga alla asylansökningar från ”tredjelandsmedborgare och statslösa”.
Som Sveriges Radios Nordenkorrespondent David Rasmusson förklarar till SVT Nyheter den 3 juni:
– Planen är att man aldrig ska sätta sin fot i Danmark. Eller du sätter foten i Danmark när du söker asyl, sen flygs du vidare till asylcentret där du får ärendet prövat. Får du uppehållstillstånd så är det i det landet. Idén med förslaget är att du inte ska vara i Danmark.

Den socialdemokratiske statsministern Mette Frederiksen sa i januari att målet för antalet asylsökande till Danmark ska vara noll per år. Varför vill man helt stänga gränserna? Det hänger ihop med den rasistiska retorik som länge har förts av Dansk Folkparti som har kopierats av S och övriga partier för att ”inte tappa mark”.
Även i Sverige ser vi en ”danmarkisering”, där ju längre S går för att tillmötesgå SD:s rasistiska högerpolitik, desto längre höger går SD vilket därmed driver hela den politiska debatten högerut. Att media helt accepterar detta klimat och har normaliserat SD är avskyvärt i sig självt. 

Det förs en retorik – i Danmark, Sverige, och de flesta länder idag – om att flyktingar och invandrare ”skapar problem”. Kriminalitet och otrygghet, tillsammans med en sänkt välfärdsstandard, kopplas medvetet ihop till flyktingmottagande och etniskt ursprung.
Men det är naturligtvis inte de som flyr från terror, krig, förtryck och förföljelse som har tagit de politiska besluten som har inneburit att välfärdssektorn sålts ut, gett skattegåvor åt de rika, ökat vinsterna för storföretag och banker på arbetares bekostnad, eller att vård, skola, omsorg med mera har lidit årtionden av nedskärningar.
Högerpolitiken som förts i över 30 år, från både S- och M-ledda regeringar, har ansvaret. Högerpolitiken göder otrygghet, segregation, ökade klyftor och orättvisor. 

Ingenting har någonsin någonstans blivit bättre av att staten attackerar, försämrar för och skyller på flyktingar och invandrare. Istället för skuldbeläggning och att sparka neråt mot svagare grupper i samhället krävs en enad kamp mot stat och kapital, mot de partier som upprätthåller det och för en helt annan politik – för ett socialistiskt samhälle i frihet, trygghet och harmoni.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!