Ny kampanj för att rädda LAS

Kampanjen sågar helt förslaget om en ”modernisering” av LAS som har förhandlats fram av ett splittrat kollektiv och över huvudet på fackens medlemmar (Foto: CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Ännu har inte LAS fått sin sista spik i kistan. Förra veck­an hölls möte för uppstart av ny kampanj till försvar av anställningsskyddet. Upprop, hemsida, aktionsdag och kampanjgrupper från ett antal platser runtom i landet har sjösatts efter ett uppstartsmöte.

Fackliga aktivister från Rättvise­partiet Socialisterna (RS) deltog på mötet, tillsammans med aktivister från andra fackliga- samt vänsterorganisationer, som initierades av Husby Arbetarcentrum (HAC) för kampanjen ”Rädda LAS”.
Kampanjen sågar helt förslaget om en ”modernisering” av LAS som har förhandlats fram av ett splittrat kollektiv och över huvudet på fackens medlemmar. Mötet visade en fortsatt stärkt och än mer enad vänster i spåren av framgångarna av Nej till marknadshyra.
Mötet tog fram ett uttalande som kommer att finnas på kampanjens hemsida som bland annat säger att:
– Vi är övertygade om att majoriteten av Sveriges arbetare och tjänstemän inte vill se en försämring av anställningstryggheten. Överenskommelsen saknar i våra ögon legitimitet. Förslaget om försämringar i LAS är en del av kapitalistklassens pågående offensiv som började redan på 1970-talet.

Uttalandet i helhet kommer att finnas på radda-las.nu, men för tillfället finns den på HAC:s sida, och via Skiftet finns möjlighet att skriva under protesten. Kampanjen kommer att ha en höjdpunkt med en protestdag den 19 mars med kravet på att de före­slagna försämringarna i LAS stoppas och att fack­liga överenskommelser inte ska göras över medlemmarnas huvuden.
RS stödjer och deltar i kampanjen Rädda LAS, samt kamp för demokratiska och kämpande fackföreningar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!