Ny klimatförening bildad i Borås

av RS Borås

Global uppvärmning, en brutal effekt av kapitalismen, dödar livet på planeten (foto: Marufish / Flickr CC).

I Borås har en klimatförening tagit form för första gången sedan 1980-talet. Initiativtagare är en handfull 40- och 50-talister, som stärkta av Greta Thunbergs kamp åter ser möjligheter att skapa engagemang kring miljöfrågor.

På grundningsmötet i Studiefrämjandets lokaler den 28 februari, antogs stadgar och de elva deltagarna kom överens om mål och metod för föreningen. 

Redan innan detta formella grundande av föreningen har en handfull personer hållit igång en viss aktivitet sedan hösten förra året. Inspirerade av Greta Thunbergs skolstrejker har de troget stått utanför rådhuset varje fredag och delat ut flygblad om klimatförändringarna. Andra aktiviteter som har genomförts är ett öppet möte med Västra Götalandsregionens hållbarhetsansvarige, och en studiecirkel har inletts. 

När mötet hade antagit stadgarna inleddes en diskussion där de flesta ansåg att föreningens huvudsakliga uppgifter skulle vara att öka medvetenheten om klimathotet bland stadens invånare, samt att utbilda sig själva för att på ett bra sätt kunna föra kunskapen vidare. 

Efter mötet fick Offensiv en pratstund med Lina, 27 år. 

Lina vill sprida info om klimathotet.

Vad fick dig intresserad av att gå med i Klimatomställning Borås?

– Jag träffade dem när de stod på Stora torget och delade flygblad. Och jag har haft ett ganska passivt intresse under en lång tid, så då gick jag med.

– Jag är ju yngst här, så min uppgift har blivit att lägga upp saker på vårt Instagram-konto, eftersom jag antagligen är den enda här som vet hur man gör sånt.

Vad är målet med ditt engagemang här?

– Första tanken var ju att träffa andra som har samma mål och diskutera med dem, och sedan att sprida det vidare, att ge folk verktyg till hur de kan hjälpa till.

Vad tycker du är de största utmaningarna för klimatkämpar idag?

– Att få folk att göra nånting. Sen om det är allmänheten eller politikerna eller företagsledarna, det spelar ingen roll. Det viktiga är att folk ändrar sin livsstil. 

Det framkom ju på mötet att de flesta ville sprida kunskap bland folk. Men vad tycker du att de sedan bör göra?

– Egentligen bara mer informationsspridning. Att folk gör vad de kan på egen hand. Och till slut måste ju politikerna hänga på också.

Offensiv menar att informationsspridning är bra, och att det är absolut nödvändigt att ge människor fakta. Men som socialistiska miljökämpar ser vi ytterligare några steg längre. 

Det krävs ett medvetande om att det är kapitalismen som är huvudansvarig för klimatkrisen med sin rovdrift på naturen och ständiga jakt på nya områden att exploatera. Att peka på hur kollektiv kamp har lett till segrar är en viktig del i detta. 

Arbetare måste leda kampen och kapitalismens logik innebär att storföretagen sätter profit före miljöhänsyn, och kapitalismen kan bara avskaffas av en organiserad arbetarklass. 

Som Tommy Josefsson, en av mötesdeltagarna, så kärnfullt uttryckte det: 

– Häromdagen valde jag bort korvskivan på min smörgås för klimatets skull – samma dag fick jag reda på att Preem får lov att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil [för att kunna omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja till diesel och bensin, reds anm]. Då känner man sig ganska enkel.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!