Ny konflikt i Göteborgs hamnar – APMT bryter mot kollektivavtalet

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

APMT:s agerande är ”provocerande”, menar Hamnarbetarförbundet (Foto: Göteborgs Hamn AB).

Svenska Hamnarbetarförbundet stämmer APM Terminals och tar dem till Arbetsdomstolen. Fackförbundets skadeståndskrav uppgår till en halv miljon kronor. Hamnarbetarförbundet har tröttnat på APM Terminals ständiga brott mot gällande kollektivavtal och brott mot arbetsmiljölagen där de utan förhandling ändrat i arbetstidschema utan att involvera skyddsombuden. 

Det är ett tydligt brott mot det avtal som skrevs under i våras efter Hamnarbetarförbundets strejk. Hamnarbetarförbundet stämmer därför APM Terminals i Arbetsdomstolen i två separata mål med yrkande på totalt 450 000 kronor i skadestånd. 
– De lever inte ens upp till de mest grundläggande rättigheterna, de uppfyller inte lagens krav på att informera personal och de stänger ut oss om förändringar gällande förändrade arbetstider och liknande. Vi visste att problemen skulle fortsätta. Det är inte en stor överraskning och det är provocerande, säger Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelseledamot Erik Helgesson i en kommentar till SVT Nyheter den 2 augusti.

Den fackliga striden kommer bara fem månader efter den konflikt som Hamnarbetarförbundet hade med arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar där avtal slöts i mars. 
Hamnarbetarförbundet stred då för ett eget kollektivavtal för förhandlingsrätt om avtalsvillkor, som svarades med en hetskampanj från näringslivet och massiva lockouter från Sveriges hamnar.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer Hamnarbetarförbundets kamp mot det notoriskt antifackliga APMT. Det behövs också enad kamp mot stuveriföretagens vinstjakt på bekostnad av arbetsvillkor och säker arbetsmiljö. Hamnarna måste återtas i statlig eller kommunal ägo, under demokratisk kontroll av arbetarna för att trygga jobben i hamnarna på sikt.
Det är en nödvändighet även ur ett klimatperspektiv, eftersom transportsektorn måste klimatomställas, vilket inte kan ske inom kapitalismens ramar med ohejdad vinstjakt som enda syfte och mål.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!