Ny nazistmarsch i Salem 9 december

2006-12-06 14:21:09
Den 9 december samlas landets nazistgrupper för sjätte året i rad för att demonstrera, i Salem utanför Stockholm. På ytan är marschen ”till minne” av en ung skinhead som misshandlades till döds i Salem 1999. Men i själva verket har marschen blivit de svenska nazisternas årliga samlande höjdpunkt, något som sammanfattades av en av talarna på marschen 2003.

”Vi är inte här för att sörja”, sa Magnus Söderman från svenska motståndsrörelsen.
Istället har marscherna blivit ett av de få tillfällen då nazister öppet fört ut sitt budskap.
På Salemmarschen 2004 sa talaren Anders Ärleskog, från nsf, bland annat att regeringen var ”folkförrädare” som skulle ställas inför ”folkdomstol” efter ”Sveriges befrielse”.
”Och det är i grund och botten det politiska system vi har i landet som lagt grunden för samhällets totala upplösning: demokratin” sa samme talare på demonstrationen 2003.
Tidigare har Salemdemonstrationen organiserats av de mest våldsbenägna nazistiska organisationerna i Sverige (se Ett ständigt hot).
Huvudorganisatörerna av marschen, Info-14, har samlat övriga nazistorganisationer, såsom nsf, Blood and Honour och Svenska motståndsrörelsen. Men inför årets marsch är nazisterna splittrade.
Nationaldemokraterna förbjuder sina medlemmar att delta i marschen. Nsf, som är den största nazistorganisationen, har hoppat av med argumentet att Info-14 försöker ”avpolitisera” marschen. Ett av skälen till ”avpolitiseringen” är att polisen övervakar och spelar in talen för att senare kunna anmäla dem i händelse av hets mot folkgrupp.
Ett annat skäl är troligen att marschen samlat allt färre deltagare de senaste åren. Fjolårets 1 200 deltagare var nästan en halvering jämfört med 2003. Inom Info-14 kan man ha dragit slutsatsen att ”mindre övertygade” deltagare skräms av den öppna nazismen.
Den öppna splittringen till trots måste Salemnazisterna mötas av disciplinerade och fredliga motmanifestationer.
När nazister får demonstrera utan att möta motstånd ökar risken för hot och våldsdåd.
Rättvisepartiet Socialisterna organiserar och deltar därför i protester mot nazismen på flera orter den 9 december.

Antinazist i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!