Ny seger i Luleå

2008-04-02 13:47:24
I lördags demonstrerade de anställda vid tekniska förvaltningen i Luleå mot de hotande privatiseringarna. Omkring 200 personer slöt upp på gågatan för att protestera mot den s-styrda kommunledningens planer.

Anna Lövgren-Enbom talade för lokalvårdarna och Birger Johansson för fastighetsskötarna:
– Enligt Sveriges Kommuner och Landsting ligger Luleå kommun klart under snittet när det gäller kostnader för underhåll.

Erfarenhet lönar sig

– Viktiga orsaker är att vi anställda är flexibla, har lång erfarenhet, kunskap om lokalerna och ser långsiktigt på skötsel och underhåll. Allt detta hotas med en privatisering, fortsatte Birger Johansson.
Leif Larsson, fordonsförare på transportcentralen, läste upp stöduttalanden från Tomas Nilsson, ordförande för Gruvtolvan i Gällivare, Ronny Eriksson, komiker från Piteå, Elisabeth Enbom, talesperson för de olagligt sparkade tvätteriarbetarna i Boden samt från Metallklubben på SSAB och Gruvtolvan, genom gruvgruppens ordförande Peter Falk.
– Kommunens egen analys av de två senaste årens ”försöksverksamhet” med att upphandla 10 procent av lokalvården, visar att resultatet både blev sämre och dyrare, sa Leif Larsson.
– Trots detta drar kommunledningen slutsatsen att den redan privatiserade lokalvården ska förbli i privat regi och att ytterligare 30 procent av transporterna ska konkurrensutsättas.

”En skandal”

– Tror du att vi skulle rösta på dig om du avslöjat de här planerna före valet? var frågan till kommunalrådet Karl Petersén som Leif Larsson avslutade sitt tal med innan demonstrationståget gick iväg under högljudda talkörer: ”Kalle P, Kalle P – är en riktig svikare”, ”Jobben hotas – förslaget ska skrotas” och ”Privatiseringar är en skandal – glöm våra röster i nästa val”.
Matilda Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!