Ny skandalutvisning

2008-01-23 13:11:37
Det är en sorgsen och uppgiven man som Offensiv träffar. För bara någon månad sen utvisades Kaka ”Ahmed” Qadirs bästa vän till Irak efter sex år i Sverige (Offensiv den 17 januari). Då denna tidning går i tryck befinner sig Ahmed själv i Irak efter en ny skandalutvisning från Migrationsverket i måndags.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Då beslutet kom rasade min värld. I sex långa år har jag väntat på besked. Under tiden har jag jobbat som en åsna. Då jag kom till Sverige hade jag 20 kronor i min ficka. 20 kronor, upprepar Ahmed.
Ahmed fortsätter och berättar att han jobbade natt, dag, kvällar och helger direkt efter han var klar på SFI, Svenska För Invandrare.
Ahmeds hårda jobb resulterade i att han kunde arrendera Pizzeria Palazzo utanför Piteå. Ett år senare ägde han pizzerian själv. Han kände sig nöjd med tillvaron, träffade många nya vänner, affärerna gick bra och han kände att han började integrera sig i det svenska samhället.
Så småningom köpte han en restaurang, som kom att få namnet Arbaillo, i centrala stan, där han också arbetade fram till att utvisningsbeslutet kom och han var tvungen att sälja restaurangen.

”Inte anpassad”

Därför kan Ahmed inte förstå hur Migrationsverket kan påstå att han inte har anpassat sig till det svenska samhället.
Ahmed, som varit på flykt i tolv år, frågar sig hur många gånger han ska behöva säga adjö till sina närmaste. Först till vänner och familj då han flydde från Irak, sedan till dem han lärde känna i Holland. Och nu till vännerna i Piteå.
– Då jag kom till Sverige den femte november 2001 hade jag inga papper och stoppades därför i tullen i Malmö. Jag sattes i flyktingförvar, för mig liknade det mest ett fängelse. Nästan en hel månad satt jag inlåst, men jag förstod aldrig mitt brott, förklarar Ahmed.
– Många säger att det är idioter på Migrationsverket, men under mina år i Sverige har jag träffat många bra människor som verkligen vill hjälpa. Det är systemet det är fel på.
– Då menar jag systemet i hela Europa. Att jag sökte asyl i Holland och fick avslag innebär att jag egentligen inte har rätt att söka asyl i något annat EU-land.
Vad Ahmed inte förstår är den långa handläggningstiden och att man ger flyktingar tillfälligt eller tidsbegränsat uppehållstillstånd och sedan bara drar undan mattan för de människor som skaffat sig ett liv här.

Kampanj mot utvisningar

Rättvisepartiet Socialisterna fördömer utvisningarna till Irak. Under vår senaste veckas kampanj mot utvisningarna till Irak har vi träffat ytterligare irakier och kurder som väntar på utvisning.
RS har under veckan märkt att det finns en medvetenhet om och ett intresse för situationen i Irak, främst bland elever.
Bokborden på Strömbackaskolan har lett till bra diskussioner och eleverna har hjälpt till med att kopiera upp material som har tagit slut.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!