Ny socialistisk rörelse i Skottland

2006-09-12 21:47:41
Den nya vänsterorganisationen Solidaritet – Skottlands socialistiska rörelse (Solidaritet – SSM) lanserades under ett fullsatt upptaktsmöte söndag 3 september i Glasgow.

Varje stol var upptagen och kamraterna stod upp utefter väggarna. Ännu fler ville in genom sidoingångarna för att lyssna på och få en glimt av talarna.
Troligen var det över 500 deltagare, kanske närmare 600, inklusive media, både press och tv. Mötet röstade med överväldigande majoritet för att lansera ett nytt socialistiskt parti i Skottland.
Söndagens möte, med Rosemary Byrne från skotska parlamentet som ordförande, inleddes av Janice Godrich, ordförande för fackförbundet PCS (brittiska motsvarigheten till fackförbundet ST) och medlem i CWI.

Ett parti för lågavlönade

– PCS-medlemmarna är lågavlönade och ständiga offer för nedskärningar. Skottland behöver ett nytt socialistiskt alternativ för att bekämpa den nuvarande regeringens attacker på arbetare och fattiga, sa Janice.
Tommy Sheridan, som på ett skandalartat sätt sparkades som ledare för Scottish Socialist Party (SSP), fick massiva applåder när han förklarade att den nya rörelsen skulle kämpa för socialistiska värderingar och visioner och för att få slut på fattigdom och orättvisor.
Idag har SSP på grund av ledningens svek inte många medlemmar. I Dundee, Aberdeen, Inverness, skotska högländerna (Highlands) samt i södra Skottland, har SSP förlorat alla aktiva medlemmar. Dessutom har de flesta fackliga sagt upp sina SSP-medlemskap.
Det framgångsrika upptaktsmötet, där hundratals gick med i den nya rörelsen, är ett tecken på möjligheterna att återuppbygga den socialistiska rörelsen i Skottland.

Bara början

Solidaritet – SSM måste vara tydliga med att man kommer att ta upp de aktuella frågor som berör arbetarklassen i Skottland. Men man måste också länka de här frågorna till behovet av offentligt ägande, en ekonomi underställd demokratisk arbetarkontroll och socialism. Lanserandet av den nya rörelsen är en bra början på en sådan utveckling, enligt stadgarna som finns att läsa på www.solidarityscotland.org.
Nu planeras en rad regionala möten under september och oktober för att diskutera ett nytt parti.
CWI i Skottland välkomnar den framgångsrika lanseringen av Solidaritet – SSM och kommer att arbeta för att återuppbygga den socialistiska rörelsen under de kommande månaderna.
International Socialists
(CWI i Skottland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!