Hamnarbetarförbundet organiserar 80 procent av de kollektivanställda, men det är minoritetsfacket Transport (5 procent av de anställda) som tillåts teckna kollektivavtal och förhandla.
Målet med konflikten är att få till stånd kollektivavtal för att reglera förhållanden mellan arbetsgivare och arbetare, som inte nämns i Transports avtal. Det Hamn4an tar strid för är med andra ord sin rätt att som fackförbund representera sina medlemmar, en rätt som på många arbetsplatser tas för given.
– Arbetsgivaren har återigen erbjudit oss att vara med i det initiala skedet av schemaläggningar och så vidare, men vill förbehålla Transport förhandlingsrätten. Vi fick det här erbjudandet tidigare i år och vi avböjde det redan då, säger Erik Helgesson från Hamn4ans styrelse till Offensiv.
Stridsåtgärden utlöstes dagen efter att 50 hamnarbetare sagts upp från sina fasta tjänster för att övergå till arbete på timbasis och fram till den 1 september lämnar ytterligare drygt 40 hamnarbetare arbetsplatsen som avtalspensionärer.
I Göteborgs-Posten den 31 juli slingrar sig hamnens vd Magnus Kårestedt kring teknikaliteter och understryker att det, trots att man inte ser några tecken på en uppgång, inte planeras några varsel inom överskådlig tid. Att det inte rör sig om varsel ändrar dock inte på det faktum att tryggheten för närmare 100 arbetare och deras familjer får sig en rejäl törn när arbetsförhållandena drastiskt ändras.
Efter konfliktvarslet har Hamn4an suttit i förhandlingar med hamnledningen. Ledningen säger sig vara positiv till att sträva efter en lösning där Hamnarbetareförbundet får teckna kollektivavtal, men att Tran-sport motsätter sig detta. LO-förbundet vill inte förhandla tillsammans med Svenska Hamnarbetarförbundet och har gått så långt som till att hota med ”konsekvenser” om hamnen släpper in Hamn4an i förhandlingsrummet.
– Vi har sagt att vi inte kommer att teckna några lokala avtal om det inte händer något även på central nivå. Arbetsgivarna säger att de är bakbundna av Transport, men som vi ser det är det arbetsgivaren som måste lösa problemet i alla fall. Det här är inte en konflikt mellan två fackförbund, säger Erik Helgesson.
Med anledning av detta har man också skickat en hemställan till Transport där man hoppas att Transport ska visa solidaritet under strejken.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer att till fullo stödja de strejkande hamnarbetarna.
Skulle demonstrationer och protester utlysas, med inbjudan till allmänheten och andra fackförbund, skulle Transport kunna tvingas till att tolerera ett oberoende fackförbund i Göteborgs hamn, samtidigt som före-tagsledningen skulle få se en skymt av det stöd arbetarna har, utanför GP:s ledarsida.
Stefan Berg