Nya aborträttssegrar visar vägen

Allt fler i Latinamerika följer abortkampsexemplen från särskilt Argentina och kräver rätten över sin egen kropp (Foto: Paula Kindsvater / Wikimedia Commons).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I de flesta latinamerikanska länder är abort helt eller delvis förbjudet. För ett år sedan var det bara i Uruguay, Kuba, Guyana och delar av Mexiko som fri abort var lagligt. I övriga länder med aborträtt var den mycket begränsad.

Under det senaste året har det hänt saker. I Argentina fattade man ett beslut i slutet av fjolåret som gav gravida rätt till laglig och säker abort till och med vecka 14. Efter det beslutet har frågan kommit upp på dagordningen i många latinamerikanska länder. 
I Chile har underhuset i kongressen gått med på en plan att diskutera ett lagförslag som skulle öka möjligheten till abort upp till vecka 14. Det är dock fortfarande långt till att lagförslaget går igenom. 
”Det här är ett första steg och vi slutar inte kämpa förrän abort är laglig, gratis och säker för alla kvinnor i Chile”, säger Maite Orsini, en av förespråkarna av lagen, till Al Jazeera.

År 1989, under Pinochetjuntan, infördes totalförbud för aborter efter att Chile haft en av de mest liberala abortlagstiftningarna i Latinamerika. Det tog alltså lång tid innan Pinochet kunde totalförbjuda aborter (som tog makten genom en militärkupp 1973). År 2017 gladdes abortaktivister när det totala förbudet började luckras upp och tillåta abort i vissa begränsade fall. Nu är det dags att gå ett steg längre.
Även i andra latinamerikanska länder finns rörelser som vill gå i riktning mot att lätta upp abortlagarna. I Ecuador avgjorde en domstol i april att abort var lagligt efter våldtäkt. Tidigare i höst beslutade Mexikos Högsta domstol att det gick emot konstitutionen att straffbelägga abort.
Den 28 september samlades tusentals demonstranter på gatorna i El Salvador, Chile, Peru, Mexiko och Colombia med krav på fria aborter. I El Salvador kan kvinnor dömas till långa fängelsestraff om de fått missfall eller om fostret har dött innan födseln. 

Trots den stränga abortlagstiftningen är Latinamerika den del av världen där flest aborter per graviditet genomförs. Eftersom det är olagligt finns det ingen statistik, men enligt beräkningar är det dubbelt så vanligt som i Sverige. 
Dessa olagliga aborter kan få svåra följder. I värsta fall dör kvinnan. Som alltid är det de fattiga som drabbas värst. Den som har pengar kan skriva in sig på en klinik och få en säker abort utförd.

Det är positivt att kvinnor även i ett land som El Salvador går ut på gatorna och kräver sin rätt. Exemplen Chile och Argentina visar att det lönar sig. 
Det räcker dock inte att bara kvinnor går ut på gatorna. Arbetarrörelsen i stort måste också vara en aktiv del i den gröna tidvattenvåg som sköljer över Latinamerika.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!