Nya antikrigsprotester landet runt

Göteborg fortsätter sluta upp och visa sitt stöd för kurdernas kamp (Foto: Johannes Lundberg).

av Offensivs reportrar

Återigen slöt tiotusentals upp i demonstrationer mot Erdogans invasionskrig mot de kurdiskkontrollerade områdena i norra Syrien (västra Kurdistan). Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv fanns på plats för att visa vårt stöd och vår solidaritet.

GÖTEBORG:

Det var fortsatta solidaritetsdemonstrationer för Rojava i Göteborg under veckan, där den stora ägde rum under lördagen den 19 oktober.
Demonstrationen, som förra veckan samlade flera tusen och därmed blockerade kollektivtrafiken i flera timmar i centrala stan, samlades denna gången på Heden. Demonstrationen gick till Järntorget och stannade till mitt på Avenyn för att uppmärksamma Erdoğans krig mot det kurdiska folket. 
Banderoller och talkörer med uppmaning till bojkott mot såväl turkiska varor som semesterresor till Turkiet propagerades ut till Göteborgarna.

Talkörerna skanderade mot Erdogan och ISIS (IS). ”Erdogan, ISIS – samma sak, samma sak” och ”Inga svenska vapen till turkiska staten”, löd några av talkörerna.
På Järntorget hölls tal och musik spelades. Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att delta på fortsatta solidaritetsaktioner till försvar för Rojava och det kurdiska folket.

MALMÖ:

Offensiv står med kampen i Malmö (Foto: Anders Wemmert).

Lördagen den 19 oktober hölls en manifestation och demonstration mot Turkiets krig i Syrien under parollen: ”Stoppa Erdoğans krig!”.
Drygt 500 personer slöt upp till stöd för kurdernas kamp för nationellt självbestämmande och mot Turkiets invasion av de kurd­iskkontrollerade områdena i norra Syrien (västra Kurdistan).
Många appeller hölls till stöd för Rojava och ett självständigt Kurdistan. Ilskan över Erdoğans invasion samt EU:s och Trumps svek mot kurderna var stor. 
Demonstrationen, som gick igenom centrala Malmö, blockerade en av de största gatorna i stan under en dryg halvtimme genom att helt enkelt stå still mitt i gatan och hålla tal och ropa slagord.

STOCKHOLM:

I marsch mot USA:s ambassad i Stockholm (Foto: Arne Johansson).

I huvudstaden var det över 5 000 personer som slöt upp i lördags för att ge sitt stöd  för kurdernas kamp. ”Erdoğan – terrorist!” och ”Rojava, Rojava – solidaritet!” var några av de talkörer som ropades när den stora demonstrationen gick från Humlegården till USA:s ambassad.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!