Nya avlyssningslagen bordläggs

2007-05-30 11:29:59
I sista stund väljer socialdemokraterna att släppa sitt stöd till regeringens förslag om en ny utvidgad avlyssningslag. Därmed kan de tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet, med en så kallad minoritetsbordläggning, skjuta upp lagen i ett år. Enligt förre justitieministern Thomas Bodström kan lagen träda i kraft först 2009.

Thomas Bodström och s vill också hemskt gärna ha en ny lag som ger Försvarets radioanstalt (FRA) utvidgad möjlighet att avlyssna alla gränspasserande kabelbundna telefonsamtal, sms, e-postmeddelanden och fax.
Samarbetet med lagförslaget sprack enligt s och Bodström för att den moderate försvarsministern Odenberg är arrogant, schabblar bort förslaget och ”fortsätter att ljuga” om att avlyssningen inte kommer att drabba enskilda personer eller personer i Sverige (Svenska Dagbladet 23 maj). Socialdemokraterna ställde tio krav på större integritet och rättssäkerhet som villkor för att ställa upp på högeralliansens förslag. Odenberg kommenterar s avhopp i media med att de tio kraven visserligen varit luddiga men att man hade kommit rätt långt i försvarsutskottet och varit överens om ett förslag som skulle ha en kontrollstation 2010.
FRA skulle bland annat delas upp i två olika myndigheter. Moderaterna var dock ovillkorliga mot s förslag att en civil domstol skulle användas i tillståndsprövningen. Högeralliansen vill att regeringen och FRA själva, i hemlighet, ska avgöra vem som ska avlyssnas.
Regeringen motsatte sig också s-kravet att begränsa avlyssningen till vad som betecknas som ”yttre militärt hot” istället för det vidare begreppet ”yttre hot”. Statsminister Fredrik Reinfeldt menar att s pressats av den starka kritiken mot förslaget och hoppar av av taktiska skäl: ”Här väljer man att lägga en lista som man vet gör det omöjligt i realiteten att genomföra förslaget som ursäkt för att inte vara ett stöd”.
Mer om lagförslaget och den starka kritik det väckt i tidigare nummer av Offensiv.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!