Nya hot om ombildningar i Hjällbo

Boende på Bondegärdet i Göteborgsförorten Hjällbo har fått ”erbjudande” om ombildning. Nu krävs kamp och mobilisering för att stoppa försöken (Foto: CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Redan 2019 varnade vi i Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna att projektet ”Framtidens Hjällbo” var en utstuderad plan för gentrifiering där ett av delstegen var ombildning av hyreslägenheter till bostadsrätter. Nu hotas området på nytt.

Poseidon har tidigare försökt genomföra ombildningar på Hjällbo Lillgata, men möttes då av ointresse och motstånd från hyresgästerna.
I december 2019 initierade medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna demonstrationer och stormöte i stadsdelen samt en större demonstration utanför kommunfullmäktige med 1,000 deltagare genom Hyresgästföreningen.
Nu har Poseidon gått vidare med nya försök av 400 hushåll på Bondegärdet i Hjällbo, där de boende har fått erbjudande om att köpa sina lägenheter. Planerna är den enskilt största ombildningen i Göteborgs allmännytta på årtionden.
Hushållen på Bondegärdet som har fått erbjudandet är dock bara först ut; i slutet av september kommer fler hyresgäster i andra delar av Hjällbo att få samma erbjudande. Brevet har skapat både ilska och oro bland de boende i stadsdelen som under flera år har visat sitt missnöje med hur ”Framtidens Hjällbo” hanteras i strid med det lokala intresset i stadsdelen. 

För att Poseidon ska lyckas med planerna på ombildning krävs det att minst 67 procent av hushållen i en fastighet vill och kan köpa. Skulle så vara fallet kommer lägenheterna att ombildas till bostadsrätter.
Arbetslösheten i området är 13,2 procent och medelinkomsten i området är 176,600 kronor. Hur ska dessa boende ha råd att köpa sina lägenheter? Och varför ska de luras att skuldsätta sig för livet genom att köpa lägenheter som är 60 år gamla, som inte har renoverats och vars tekniska livslängd har passerat för länge sedan? 
Det finns stora behov av renoveringar, då det finns omfattande brister gällande avlopp, värme, ventilation, badrum och kök. Detta är kostnader som Poseidon vill komma undan och därmed välta över på en bostadsrättsförening och därmed också på den enskilda. 

Att sälja ut just dessa lägenheter i socioekonomiskt svaga stadsdelar till förmån för dyr nyproduktion kommer att öka klyftan i samhället.

Även vid en ombildning finns det möjlighet för hyresgäster att bo kvar, men då med bostadsrättsföreningen, det vill säga sina grannar, som hyresvärd. En erfarenhet som i många områden har lett till osämja och konflikter. 
Poseidon är medvetna om problematiken och försöker lugna hyresgäster med möjlighet till omflyttning inom Poseidons bestånd för den som inte vill köpa vid en ombildning. 
Planerna på ombildning kommer från Göteborgs kommunpolitiker som givit Framtidenkoncernen, som omfattar allmännyttans bostadsbolag Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder, uppdraget. Målsättningen är att andelen ägt boende ska öka i områden där hyresrätter idag dominerar.
Den politiska eliten i Göteborg för en falsk retorik om att ombildningar och dyr nyproduktion handlar om att bekämpa kriminalitet och minska andelen utsatta områden. Men ombildningar  kommer inte att lösa områdets problem med kriminalitet – tvärtom riskerar det att fördjupa det.

– Trångboddhet och bostadsbrist är stora problem i Göteborg och störst efterfrågan finns på billiga hyresrätter. Att sälja ut just dessa lägenheter i socioekonomiskt svaga stadsdelar till förmån för dyr nyproduktion kommer att öka klyftan i samhället, säger Johannes Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered.
Ombildningar går att stoppa. I slutet av 2018 stoppades ombildningar av 200 lägenheter i Angered, då i Sandeslätt, Hammarkullen. 100 personer hade samlats på stormöte, 200 hyresgäster demonstrerade mot ombildningsplanerna och Bostadsbolaget backade.
Planerna på ombildning i Hjällbo är bara början, och Poseidon känner väl till motståndet. De vill därför inte gå ut med exakt vilka adresser det gäller för att ha ett informationsförsprång. 
Planerna på ombildning skapar en stor oro för gentrifiering och utförsäljningar inte bara i Hjällbo, utan i hela Angered. Hjällbo är porten till resten av Angered och en gentrifiering och undanträngning kommer inte att stanna i Hjällbo. 

Motståndet från de boende måste därför inledas på nytt. Möjligheterna för nya stormöten och demonstrationer är stora när corona-restriktionerna nu försvinner och hyresgäster på nytt kan börja samlas. 
Makten över Framtidens Hjällbo bör utgå från stadsdelens befolkning – det är de boende som bäst vet vad områdets behov är. 

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer de boendes krav:
• Nej till ombildning.
• Nej till utförsäljning.
• Bygg billiga hyresrätter.
• 0-alternativ vid renovering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!