Nya massprotester mot fransk säkerhetslag

Folket har fått nog av orättvisor och polisens övervåld, ett övervåld som kommer att skyddas av den föreslagna säkerhetslagen (Foto: Joanna Chichelnitzky).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den franska så kallade ”säkerhetslagen” har orsakat massiv ilska bland massorna i Frankrike och igen sporrat till stora protester.

Säkerhetslagen, som föreslogs av president Macron i oktober, ska skydda polisen genom att det blir förbjudet att fotografera och filma samt publicera hur polisen agerar mot demonstranter och protester. Dessutom ska den göra det lättare för staten att övervaka befolkningen med kameror och drönare.
Straffet om man bryter mot lagen föreslås bli ett år i fängelse och/eller böter på som mest 45 000 euro (omkring 460 000 kronor).
Lagen har gått igenom det franska underhuset, nationalförsamlingen, men måste också få grönt ljus i överhuset, den franska senaten, innan den kan träda i kraft. Senaten väntas behandla frågan någon gång i mars.

Lagen ska ”skydda polisen och deras familjer från trakasserier och hot från våldsamma demonstranter”. Men det blir istället ett sätt för polisens våld mot icke-vita, flyktingar, socialister, antirasister med flera att fortgå okontrollerat. 
Frankrike har en historia av polisbrutalitet och -övervåld; de senaste exemplen är från november 2020, då en svart musikproducent brutalt överfölls av fyra poliser när han var på väg in i sin studio för att han inte bar munskydd. Misshandeln filmades av en övervakningskamera och läcktes på nätet. De fyra poliserna har tillfälligt tagits ur tjänst.
Samma månad publicerades videoklipp på hur den franska polisen hårdhänt gick in i ett flyktingläger och med våld rensade ut flyktingarna från platsen.
Vi har också den omfattande repressionen mot Gula västarnas massiva protester 2018-2019, där polisen använde granater, vattenkanoner, gummikulor och batong­slag. Flera demonstranter förlorade synen, armar och ben av polisens övervåld i de protesterna. 
Lagens syfte är att stärka statens hårda kärna och göra det svårare för alla som kämpar mot systemet att försvara sig.

I november var hundratusentals ute i stora demonstrationer mot lagförslaget, trots coronarestriktioner. President Macron backade då något vad gäller säkerhetslagen och lovade att den ”skulle skrivas om”. Någon substantiell omskrivning verkar dock inte ha ägt rum.
Och lördagen den 30 januari bröt nya protester igen ut, med tiotusentals deltagare. Polisen svarade återigen med våld och repression, där vattenkanoner och gummikulor användes mot demonstranterna.
Utöver säkerhetslagen handlade också protesterna om hur orättvist covidrestriktionerna slår. En av demonstranterna sa till AP den 30 januari att:
– Jag har kommit hit idag på grund av två saker: den nya säkerhetslagen och för att stödja kulturen. Massa affärer hålls öppna och tunnelbanan är packad, men kulturinstitut är stängda, även om vi kan ha dem öppna med skyddsåtgärder.

Som socialister argumenterar vi för att arbetarklassen inte ska behöva betala för krisen som det kapitalistiska systemet och dess förvaltare har orsakat. 
Ökade befogenheter för och skydd av polisen, statens hårda kärna och försvarare av den härskande klassens intressen, samtidigt som miljontals i Frankrike och globalt lider av högerpolitikens effekter samt polisrepression, är provocerande.
Istället för att rädda storföretag och de ekonomiska instituten, måste arbetarklassens och ungdomens framtid räddas. Ta kontroll över storbolagens och elitens rikedomar och resurser, och fördela dem utifrån samhällets och folkets stora behov.
Som ett led i att hindra polis­våldet bör kommittéer upprättas i lokalområden med demokratisk kontroll av och makt att avsätta och anställa poliser.

Bilder nedan: Joanna Chichelnitzky. Instagram: @chichfotografia Facebook & Flickr: Joanna Chichelnitzky Twitter: @chichiflesky

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!