Nya massprotester mot Sudans diktator al-Bashir

av Per Olsson

I helgen hölls de största protesterna någonsin mot al-Bashirs diktatur i Sudan. Hundratusentals gick ut på gatorna i huvudstaden Khartoum. Även andra delar av landet skakades av stora demonstrationer.

Helgens protester har fortsatt. När detta skrivs, den 9 april, kommer rapporter om att demonstranterna har slagit tillbaka säkerhetsstyrkornas försök att bryta upp folkmassornas blockader av huvudstadens gator och regeringsbyggnader.
”Säkerhetstyrkor, lojala till al-Bashir, har vid ett flertal tillfällen försökt slå ner demonstrationerna i Khartoum, men varje gång har soldater från armén ställt sig på demonstranternas sida och gett dem skydd”, skrev brittiska Guardian i tisdags. Det rapporteras även om att soldater ska ha anslutit sig till de demonstrationer som äger rum på andra platser i landet.

Massprotesterna mot al-Bashir inleddes i mitten av december. De startade som manifestationer mot ökade matpriser, men blev snabbt till en proteströrelse för att avsätta al-Bashir och hans korrupta diktatur. 
I mars slog våldsregimen till med ett sex månader långt undantagstillstånd och militären tog över alla provinser, men det stoppade inte kampen som nu även splittrat de väpnade styrkorna.
Tiden håller på att rinna ut för al-Bashir, som kan bli den näste att falla efter att president Bouteflika i Algeriet har tvingats bort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!