Nya miljarder till missiler och stridsflygplan – men inte till vården

av Per Johansson

Krigsföring och död går före välfärd i högerpolitikens styre (Foto: Wikimedia Commons).

Enligt SVT Nyheter i förra veckan ställer sig nu även Socialdemokraterna bakom de fyra högerpartierna (C, KD, L och M) samt Sverigdemokraternas förslag om nya kraftiga höjningar av anslaget till Försvarsmakten.

Det handlar om en ökning från nuvarande 54 miljarder kronor till hela 84 miljarder år 2025. Det överstiger till och med det önskemål Överbefälhavaren (ÖB) framförde tidigare i år på 70 miljarder kronor. 
SVT konstaterade tidigare i år att ÖB:s krav på mer resurser numera möts välvilligt; så sent som i höstas fick Försvarsmakten nya miljarder som begärdes förra våren.
– Vi känner att vi är prioriterade,  konstaterarade ÖB Micael Bydén i SVT den 1 mars.

Det verkar finnas ett brett stöd bland riksdagspartierna om att mer pengar ska satsas på krigsmakten. Detta är alltså samma riksdagspartier som sitter i  Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och som i de pågående förhandlingarna med Vårdförbundet vägrar att gå med på fackets lönekrav för sjuksköterskor med flera anslutna yrkesgrupper! Till det ”finns det inte pengar”. 
Men till försvaret har vi senaste åren sett att de utan problem i flera omgångar kan öka satsningarna.
Tänk om vårdpersonalens representanter hade kunnat komma hem från förhandlingarna med dessa partier och uppleva att ”vi känner oss prioriterade!”
Försvarsberedningen, där alla riksdagspartier finns med, ska lägga in en slutrapport den 14 maj. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!