Nya provborrningar i Kallak/Gállok stoppas

Trycket måste hållas uppe mot Beowulf och den smutsiga gruvindustrin (Foto: Raymond Stokki).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Offensiv har tidigare skrivit om gruvprospekteringsbolaget Beowulf Minings planer på nya provborrningar i Kallak/Gállok i Jokkmokk till hösten. Som svar på detta restes snabbt ett motstånd där planerna för ett nytt protestläger restes på sidan Kolonierna.se. Nu ställs däremot provborrningarna in; enligt företaget beror det på pandemin.

Provborrningarna skjuts på framtiden. Beowulf meddelar att de dels har svårt att få fram material på grund av coronasituationen i världen, men även att borrningarna hade inneburit resande (de hade enligt företaget behövt ta in personal från Finland). 
Därför meddelar företaget nu att planerna skjuts på framtiden. Det kan dock verka underligt att nu ta ansvar för minskad smittspridning efter att företaget för en dryg månad sedan mitt i en pandemisk katastrof gick ut med planerna för provborrning.
Undersökningstillståndet för Kallak/Gállok löper egentligen ut om cirka ett år, men riksdagen beslutade nyligen om att frångå eller ändra minerallagen med en förlängning av tillståndet för gruvprospekteringar i ytterligare ett år.

Protestlägret som var planerat till den 7-9 augusti har inte ännu kommit med information om huruvida det kommer att genomföras eller om det skjuts upp till eventuella framtida händelser som kommer att behöva bemötas med kamp mot gruvbolagens rovdrift.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!