Nya skolstrejker i Tyskland

2008-09-01 11:30:47
Skolstrejken i Berlin den 22 maj med 8 000 deltagare kan följas av en ny massrörelse bland tyska skolelever. Offensiv har talat med Sebastian Förster, medlem i Sozialistische Alternative (CWI Tyskland), som deltagit i organiserandet av protesterna.
Sebastian talar om utbildningskris.
– Skolsystemet är dåligt, och de senaste årens nedskärningar har gjort det ännu värre, förklarar Sebastian.

Kan du ge något exempel?
– Klasserna är för stora, ofta runt 30 elever per klass. I vissa delstater måste man betala för skolböckerna, som i Berlin där föräldrar måste betala 100 euro (930 kr) per termin för böcker. Och så vill man höja tempot genom att korta skoltiden ett år för alla, vilket bäddar för ökad stress och press, berättar Sebastian Förster.
Strejkrörelsen började i Berlin, där nedskärningarna varit särskilt sto­ra.
– Skolstrejken 22 maj planerades noga. Man hade många krav, bland annat på 3 000 nya lärarjobb.
– Stämning­en var entusiastisk och upprorisk. Ett av pla­neringsmö- tena utlystes ge- nom att man viftade med röda fanor på skoltaket! På strejkdagen kom 8 000 elever.

Strejken i Berlin inspirerade till protester på fler orter. Den 12 juni strejkade 15 000 elever i Kassel, Oldenburg och Tübingen.
– Nu reagerade förbundskansler Angela Merkel. Hon utlyste en presskonferens där hon pratade om ”utbildning åt alla” och att utbildningen nu var ”en nyckelfråga”. Men det är bara ett försök att kyla ned rörelsen. Merkel är rädd att protesterna ska sprida sig, menar Sebastian.

Hur ska kampen föras vidare?
– Stämningen är ilsken. Efter presskonferensen har fler spontana protester brutit ut. I Berlin strejkade 3000 elever för att de tvingades göra om ett matteprov. Totalt strejkade 40 000 elever i maj och juni.
– Nu planeras en motkonferens mot Merkel den 11-12 oktober. Då ska vi planera för en landsomfattande strejkdag den 12 novem­ber, där vi hoppas att minst 100 000 ska delta.
Bland kraven finns max 20 elever per klass, fler lärare och mindre klasser, gratis utbildning, inga avgifter på böcker, en utbildning för alla.
– SAV-medlemmar kom med idéerna till en nationell konferens och en landsomfattande strejkdag. I Stuttgart, Kassel, Aachen och München har vi arbetat inom Die Linkes ungdomsförbund för att organisera kommittéer på skolorna, säger Sebastian.
– Trots att många är skeptiska mot politiska partier sålde vi 150 specialnummer av vår tidning under Berlinstrejken och vi upplever också en öppen stämning för våra idéer, avslutar Sebastian.
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!