Nya Slussen – både dyrare och sämre

Sämre anslutningar, nedprioriterad cykeltillgänglighet och dyrt. Inget blir särskilt mycket bättre med Nya Slussen (Foto: Bengt Nyman / Flickr CC).

av Per T Eriksson // Artikel i Offensiv

Ombyggnaden av Slussen i Stockholm är en skandal från början till slut. Den gamla Slussen var byggd i sektioner som kunde renoveras var och en för sig. Det skulle ha tagit fyra år och varit klart för länge sedan.

Det finns många konspirationsteorier om varför det inte blev så. En är att Skanska har stadens tjänstemän i sina fickor och såg till att det skulle bli ett rejält bygge. En annan är att borgarna på den tiden ville bygga för spårvagnstrafik och då var den gamla brokonstruktionen för brant och krokig. 
Det gamla klöverbladet hade fördelen att det skapade flöde i trafiken. När Slussen är klar kommer all trafik stoppas upp i en stor trafikljusreglerad korsning. Stråket Söder Mälarstrand till Stadsgårdsleden kommer att hamna i en trång tunnel med dålig sikt och plötsliga korsningar samt sämre anslutningar upp till Hornsgatan och Centralbron.
Ett argument för total ombyggnad är att Mälaren måste få ökade möjligheter till avtappning. Även det hade varit möjligt med en renovering.

Ytterligare en skandal är hur uselt man har planerat för den ökande cykeltrafiken. Trafikkontorets tjänstemän klarar inte av att tänka på cyklar. De har bara bil och gångtrafik i huvudena. 
Gång på gång görs misstag som cyklister påpekar vilket gör att det blir dyrare i slutändan. Slussen är den trafikknut i länet där det passerar mest cyklister. Det är cyklisternas E4. Cykelmiljön måste prioriteras bättre när Slussen blir färdig.

Staden har inte väjt för kostnaderna, utom på en punkt. Nya Slussen är tänkt att hålla i 80 år, precis som den gamla. Men långt innan 80 år har gått kommer Östersjöns nivå att ha stigit på grund av klimatkatastrofen. Gamla Stans t-banestation riskerar att översvämmas. 
Staden borde ha tagit tillfället i akt att gräva ner t-banan, men det ansågs för dyrt. När det blir akut blir det dyrare. Även Centralbron, som skär som ett fult sår genom Gamla Stan, borde grävas ner.

När staden började planera för ombyggnaden såg man möjligheten att bygga en galleria. Alla politiker har fnatt på gallerior. De trodde att staden skulle tjäna massa pengar på att sälja gallerian till någon exploatör eller riskkapitalist.
För att få plats med gallerian måste bussterminalen få en ny plats. Och eftersom ingen plats fanns blev lösningen att spränga ut ett bergrum i Katarinaberget. Konstruktionen har fått mycket kritik för att vara farlig. Börjar en buss brinna kan
5 000 människor bli instängda bland rökgaser utan att hinna ta sig ut i tid.
Dessutom gick det inte att sälja gallerian. Så pengarna rullar. Framför allt är det bussterminalen i Katarinaberget som hela tiden blir dyrare än beräknat. Prognosen har stigit från ursprungliga 12,3 till 15,8 miljarder kronor, något som kommer att drabba skattebetalarna.

Lästips:
slussen.nu
cyklistbloggen.se

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!