Nya sparplaner mot psykiatrin i Stockholm

”Vi kräver att ni börjar lyssna och ser oss undersköterskor och skötare som en resurs, inte något man kapar på grund av budgetkrav”, säger vårdpersonalen (Foto: Natalia Medina).

av Åsa V Karlsson // Artikel i Offensiv

Skötare och sjuksköterskor inom psykiatrin i Stockholm slår larm om katastrofala konsekvenser av de nya sparscheman som Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO) och Region Stockholm vill införa.

Region Stockholm har gått med vinst varje år sedan 2007. Överskottet 2020 var 5,8 miljarder kronor. Intressant nog har de en nollvision mot vårdskador inom hälso- och sjukvård: ”Lidande, kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom samt dödsfall som kan undvikas om en patient får rätt insatser”.
De nya sparscheman som nu väcker en våg av protester bland de som är närmast patienterna riskerar att bryta mot denna nollvision, försämra vården för de mest utsatta och kan komma att köra slut på de vårdare och undersköterskor som redan gör sitt yttersta. Schemat innebär kortare men fler pass – dessutom fler helgpass och betydligt kortare tid för återhämtning. 
Arbetsgivaren vill skära ner antalet timvikarier och få jämnare fördelning av personal, men har inte rådfrågat dem – tvärtom känns hela förslaget som gjort av administratörer utan erfarenhet av psykiatrins vardag. Redan idag arbetar många undersköterskor och vårdare deltid på grund av att de inte orkar.

I tidningen ETC slår de larm, några med namn, andra anonymt i rädsla för repressalier och den tystnadskultur som länge utnyttjats av arbetsgivaren. De kräver att bli lyssnade på och de vädjar till allmänheten att ställa krav på politiker och tjänstemän att sätta vården i centrum, att ta tillvara personalen och samarbeta med dem. 
”De stympar förutsättningarna för att bedriva en bra och säker vård”, skriver de. Antingen har de en dålig förståelse för personalens värde för bra behandling och säkerhet, eller så utnyttjar de kortsiktigt och cyniskt personalens engagemang. 
Arbetsgivaren använder sig av hot och det finns en rädsla för repressalier för de som vågar skriva under uppropet med sina namn – men de gör det ändå.
”Hjälp oss att stoppa dessa missriktade sparscheman”, säger vårdpersonalen, och ”Vi kräver att ni börjar lyssna och ser oss undersköterskor och skötare som en resurs, inte något man kapar på grund av budgetkrav”.

Tyvärr rullar Region Stockholms sparplaner på och grunden för dessa finner vi i ett Landstingsfullmäktige som 2011 bestämde den ökända Framtidsplanen (Framtidens Hälso- och sjukvård, FHS), den som kom att förändra och försämra Stockholms medborgares liv och hälsa genom sina vanvettsaffärer. Nya Karolinska var bara ett av alla enormt dyra, för skattebetalarna skadliga och enbart för privata bolag och riskkapitalister goda beslut. 
Målet är att Framtidsplanen ska vara genomförd i sin helhet till 2025. Naturligtvis talar politikerna först om hur mycket bättre tillgänglighet ”vårdkonsumenterna” får, ökad kvalitet förstås. Men, sen kommer det: Högre effektivitet, vård i rätt tid, rätt plats till rätt kostnad. Ett mål att alla regionsjukhus och all vård ”Ska främja en låg kostnadsutveckling (…) ska genomföra och upprätthålla en strukturförändring”.
Sjukhus och vårdcentraler, akutvård, förlossning, barnsjukvård, äldrevård och inte minst inom psykiatrin, både dagvård och dygnsvård, mottagningar och vård för barn och ungdom med mera har drabbats av nedläggningar, privatiseringar, sparscheman och det har fått konsekvenser.
Undersköterskor och skötare är också människor med behov av återhämtning, vila och fritid. De vårdar människor i akut kris – med utmattad personal kan det sluta mycket illa. En konsekvens blir ökad medicinering, ökade tvångsåtgärder och brist på personal som ser patientens rop på hjälp i tid. Liknande ser vi redan på de privata vårdbolagens olika institutioner och vårdhem: barn och unga får inte den vård och omsorg de har rätt till, insynen är dålig och trots att personal slår larm fortsätter detta av ideologiska och ekonomiska skäl. 

Slutkörd personal är en livsfara för både patienten och personal. Utbrändhet och uppsägningar kommer att öka, och erfaren personal kommer att försvinna.
Vi måste kräva att arbetsgivare slutar upp med sina trakasserier och hot, börjar lyssna på personal och fackföreningar, sätter patientens liv och hälsa i fokus. Idag går enorma summor till vårdföretag, riskkapitalister och till allt annat än den vård som borde vara fokus. Överskotten har skett på personalens och patienternas bekostnad, på vår bekostnad. 
Det är dags att kräva en ny Framtidsplan baserad på verkliga behov – sätt stopp för vinster i välfärden och för privata vinstbolag som snor våra skattepengar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!