Nystart för brittisk strejkvåg

Nu återupptas den enorma kamp- och strejkvågen mot prischock – för kompensation (Foto: Socialist Alternative).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Drottning Elizabeth II:s död fick den brittiska strejkvågen gällande kompensation för prisökningarna och bättre arbetsvillkor samt mot skambud och nedskärningar att pausa. Men nu återupptas kampen.

Järnvägsfacket RMT beslutade exempelvis att inte genomföra de strejker som utlysts till den 15-17 september och i förtid avbröt de postanställdas fackförbund CWU sin pågående strejk. Andra fackförbund beslöt att tillfälligt stoppa de medlemsomröstningar om strejk eller inte som inletts.
Men efter att den proklamerade landssorgen avslutades med drottning Elizabeths begravning i måndags startar strejkvågen på nytt med att 560 hamnarbetare i Liverpool inleder en tvåveckorsstrejk med start på måndagkvällen (den 19 september), då hamnen öppnar igen efter begravningen.
Drygt en vecka senare kommer hamnarbetarna i Felixstowe, Storbritanniens största containerhamn, att på nytt gå ut i strejk mot de skambud som de har fått i avtalsförhandlingarna. Strejken i Felixstowe containerhamn ska börja den 27 september och planeras fortgå till den 5 oktober.
Innan hamnarbetarna i Felixstowe inleder sin strejk kommer de att resa till Liverpool för att på plats ge sitt stöd till stadens strejkande hamnarbetare.

Med början den 1 oktober kommer de postanställdas fackförbund CWU tillsammans med RMT, lokförarnas fack ASLEF samt övriga fackförbund inom den brittiska järnvägen att återuppta sina strejker. Hundratusentals arbetare kommer att vara ute i strejk, samtidigt som det styrande högerpartiet Tories håller sin årliga konferens i Brighton.
Strejkerna inom post och järnväg får stöd av gräsrotskampanjen Enough Is Enough! (Det är nog nu!) som planerar att genomföra stora solidaritetsmanifestationer i åtminstone 13 större städer.
Enough Is Enough, som bildats av bland annat CWU och RMT, har fått ett enormt gensvar och över 600 000 har anmält på kampanjens hemsida att de vill vara med i kampen för kraven på bland annat reallönelyft, 15 pund i minimilön och en omedelbar höjning av pensioner och bidrag, stopp för energiprisökningarna och matfattigdom samt ökad beskattning av de rika.
RMT:s och CWU:s nya strejker väntas följas av strejker från en rad andra löntagargrupper som advokater, universitetslärare, renhållningsarbetare, lokalvårdare och flygplatsanställda.

Storbritannien är på väg mot en strejknivå som inte har setts sedan den massiva generalstrejken inom den offentliga sektorn 2011.

Nyligen röstade även det största lärarfacket i Skottland för strejk och den 6 oktober kommer medlemmarna i sjuksköterskefacket Royal College of Nursing att börja rösta om man ska gå ut i strejk eller ej – och några dagar senare ska 30 000 brandmän ta ställning till samma fråga.
Storbritannien är på väg mot en strejknivå som inte har setts sedan den massiva generalstrejken inom den offentliga sektorn 2011, och kanske inte heller sedan 1970-talet. Detta får allt fler arbetare att resa frågan: ”Varför inte strejka alla tillsammans?”, som Socialist Alternative (ISA i England, Skottland och Wales) skrev i början av september.
Strejkvågens nystart har på nytt satt fokus på behovet av samordning och att fackförbunden går samman i en generalstrejk för att sätta maximalt tryck på arbetsgivarna och den krisande högerregeringen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!