Nytt kalhygge upptäckt i Tyresta naturreservat

Foto: Mattias Bernhardson

När aktiva i Rättvisepartiet Socialisterna skulle ut och titta på den natursköna lägergården partiet hade hyrt för sitt sommarläger fick de en chock: All skog på alla sidor om lägergården hade skövlats.

Kalhygget gick hela vägen fram till lägergårdens dörr. Förbundet Vi Unga, som äger lägergården, var ovetandes om att markägaren hade avverkat hela området.

– Vi hittade en ny lägergård på kort varsel, tack och lov. Men det är plågsamt ledsamt att se vad de har gjort, dels för att det är mitt i Tyresta naturreservat och dels för att Förbundet Vi Unga har fått hela sin lägerplats förstörd, säger Mattias Bernhardsson, en av dem som organiserade sommarlägret, och fortsätter: 

– Det är så otroligt respektlöst. Vilka unga kommer vilja ha läger på ett kalhygge eller gå på hajk vid stubbar, sly och grenhögar?

Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap har kämpat mot avverkningarna inom Tyresta naturreservat i flera år, bland annat med en namninsamling. 

Avverkningarna är ett resultat av att Länsstyrelsen klubbade en skötselplan som ger de privata ägarna av den södra delen av reservatet rätt att bedriva skogsbruk.

– Vi fortsätter vår kampanj för att skötselreglerna omedelbart skrivs om för att omöjliggöra avverkningar inom naturreservatet, fortsätter Mattias Bernhardsson. ■

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!