Nytt parti behövs mot trumpismen

Stormningen av Kapitolium för ett år sedan var kulmen på Donald Trumps försök att stjäla valet och markerade en ny abrupt vändning i USA:s politiska kris (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

På trettondagen den 6 januari är det precis ett år sedan våldsamma högerextremister stormade och intog USA:s kongress, Kapitolium, i Washington. Stormningen var kulmen på Donald Trumps försök att stjäla valet och markerade en ny abrupt vändning i USA:s politiska kris. 

Det var Trump som uppmanade till stormningen. Tidigare under dagen hade han hållit ett tal där han manade sina anhängare att marschera mot Kapitolium.
Kuppförsöket slutade dock i ett förödmjukande misslyckande för Trump. Men svikna löften från den nye presidenten Joe Biden och att Demokraterna, som kontrollerar kongressen, inte har levererat har gjort det möjligt för Trump och det republikanska partiet att resa sig igen. Att Demokraternas vänsterflygel med ”The Squad” och Bernie Sanders i spetsen kapitulerat istället för att bryta med partiet och mana till bygget av massrörelser samt till  bildande av ett nytt parti har ytterligare bidragit till att Trump och Republikanerna kunnat dra vinning av det växande missnöjet. 

Bidens ”smekmånad” tog slut i augusti och sedan dess är det knappa 40 procent som har sagt sig vara nöjd med presidentens insatser, samtidigt som allt fler (44 procent i december) säger sig starkt ogilla hans politik. Och i november förlorade Demokraterna guvernörsvalet i Virginia, där Biden vann med tio procentenheter i presidentvalet.
Trump och det republikanska partiet står beredd att göra nya försök att stjäla valen. 
I flera delstater har dessutom nya lagar införts som inskränker valdeltagandet och ger de styrande större kontroll över rösträkningen. ”Republikanska majoriteter i hittills 19 delstater har klubbat 33 lagar i Donald Trumps anda med avsikt att, som de säger, garantera att valen går rätt till, men som inskränker möjligheterna att rösta och ger politikerna större makt över (val)procedurerna”, skrev den USA-baserade journalisten Karin Henriksson i utrikesmagasinet.se den 19 oktober 2021.

Trump och det republikanska partiet står beredd att göra nya försök att stjäla valen. 

Trumpismen och den tilltagande polariseringen har sina rötter i  krisen för den amerikanska kapitalismens och dess institutioner samt avsaknaden av ett arbetarparti som bekämpar och utmanar systemet.
Viljan att rösta bort Trump var den främsta anledningen till att Demokraternas Joe Biden vann presidentvalet 2020. Efter sin valseger sträckte Biden ut handen till det republikanska parti som Trump de facto leder i hopp om att det skulle minska polariseringen. Men svaghet är alltid en inbjudan till aggressivitet.
Republikanerna kan vinna årets mellanårsval, och om inte en kamprörelse växer fram underifrån, som kan ge missnöjet en politisk vänsterröst, är risken stor att Trump vinner presidentvalet 2024.

Det krävs kamp och oberoende massrörelser för att slå tillbaka trumpismen.
Enligt opinionsundersökningar anser drygt 60 procent av de tillfrågade att det behövs ett nytt tredje parti, eftersom de två ”partier som nu representerar det amerikanska folket gör ett så dåligt jobb” (Gallup februari 2021).
Det visar den potential som finns för ett nytt parti för det arbetande folket – mot storkapitalets båda partier. Bildandet av sådant parti skulle markera ett verkligt skifte i amerikanskt politik. Eller som Socialist Alternative, ISA:s sympatisörer i USA skriver: 
”Det politiska läget i USA skriker efter bildandet av ett massvänsterparti. Bernie Sanders två presidentkampanjer pekade i rätt riktning, även om de i slutändan stannade inom ramen av det demokratiska partiet. Det enda sättet att besegra högern är genom att bygga upp en massrörelse, som baseras på arbetarklassen och som kämpar för det som vanligt folk faktiskt behöver. 
Att bygga ett nytt parti är den uppgift som vänstern måste ta sig an och det är en uppgift som kräver ett politiskt oberoende från det demokratiska partiet.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!