Nytt SAS-avtal på plats – ”men priset är rätt högt”

”Avtalet gäller i fem och ett halvt år. Vi kommer gå från 47,5 timmars arbetsvecka till 60 timmar”, berättar en pilot till Offensiv (Foto: Anna Zvereva / Flickr CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Efter en helg med intensiva förhandlingar som pågick i 37 timmar meddelade parterna i SAS-konflikten på tisdagmorgonen att de kommit överens om ett nytt avtal. Vilka är vinnarna på avtalet?

Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacken (SPG, SAS Pilot Group) i Norge, Danmark och Sverige har pågått sedan november förra året, men strandade i juni i år då de inte har kunnat nå en uppgörelse. Detta resulterade i att piloterna varslade om strejk, som pågick i över två veckor.
Samtidigt har förhandlingarna fortsatt, men de försvårades av att pilotfacket tvingades förhandla inte bara med representanter för SAS som arbetsgivare, utan även med företagets investerare.

Svensk pilotförening har krävt att SAS ska återanställa de piloter som sparkades på grund av pandemin samt att kollektivavtal ska gälla på SAS dotterbolag SAS Link och SAS Connect.
De strejkande piloterna har till och med erbjudit sig att acceptera försämrade arbetsvillkor inklusive lönesänkningar för att säkra anställningstryggheten och få sina kollegor återanställda.
SAS har dock vägrat att återanställa piloterna och istället använt sig av dotterbolagen, där piloterna har sämre avtal, som en sorts interna bemanningsföretag.
Enligt SAS har strejken kostat företaget mellan 100 och 130 miljoner kronor om dagen.
Nu meddelar SPG att de kommit överens med SAS om ett nytt avtal som ska gälla i fem och ett halvt år. Där ingår att 450 piloter återanställs, samt att kollektivavtal kommer att gälla även på dotterbolagen SAS Link och SAS Connect.
För att säkra anställningstryggheten har piloterna gått med på ett antal försämringar i det nya avtalet.

Offensiv har pratat med en pilot och tillika strejkvakt på Arlanda, som berättar:
– Det positiva är att 450 piloter har återanställts, och att vårt kollektivavtal även kommer gälla för piloterna på dotterbolagen SAS Link och SAS Connect. Så det är ju bra för dem också. En trygghet att de andra bolagen täcks av samma paraply som resten av SPG.
– Vi har även sett till att piloterna har större karriärmöjligheter, baserat på senioritet. En pilot som exempelvis har varit styrman i 20 år på SAS skulle nu kunna bli kapten på SAS Link eller SAS Connect.
– Men priset är rätt högt. Avtalet gäller i fem och ett halvt år. Vi kommer gå från 47,5 timmars arbetsvecka till 60 timmar. Det är så högt som det är tillåtet i Europa, så många timmar är gränsen. Vi har också gått med på en lönesänkning på 5 procent från oktober.
– En av anledningarna till att förhandlingarna tog så lång tid var att man lade bud och motbud och sen behövde en förhandlare från SAS kontakta investerarna för att kunna fortsätta förhandla.

– Jag är personligen lättad över att fackföreningarna har lyckats få SAS att göra det självklara och ta tillbaka piloterna som har förlorat jobbet, även om det nya avtalet är lite kantstött. Vi har offrat mycket; vi har gått ner i lön, även om det inte är det mest relevanta.
– Det är viktig att vi har skickat en tydlig signal till arbetsmarknaden att man inte bara kan starta brevlådeföretag med sämre villkor hur som helst. Alla ska kunna leva ett schysst liv och ha det tryggt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!