Nytt skyddsstopp efter rån på bussar

2006-10-04 14:13:16
Den 19 september stoppades kontanthanteringen ombord på alla bussar i SL- trafiken. Stoppet hävdes efter några timmar av Arbetsmiljöverket.
Den 2 oktober var det dags igen. Klockan 21.00 på måndagskvällen trädde ett nytt stopp, utfärdat av länets huvudskyddsombud, i kraft.

Skyddsstoppet den 19 september utlöstes av ett rån i Ropsten gentemot två förare. Denna gång skedde ett rån i Stockholms innerstad under natten mellan lördag och söndag. Huvudskyddsombuden, som hade ett ordinarie möte under måndagen, debatterade situationen och beslöt att utfärda ett nytt stopp till måndagskvällen 21.00.
Huvudskälen till skyddsstoppet, vid sidan av själva rånet, är att det inte har vidtagits några åtgärder alls. Detta trots att SL-styrelsen haft ett möte sedan dess. Under det mötet föreslog SL-tjänstemän en administrativ avgift om 20 kr för att man betalar ombord på bussen.
Politikerna bordlade beslut till november för att slipa göra något.
Arbetsmiljöverket hävde på tisdag eftermiddag den 3 oktober även det nya skyddsstoppet, precis som förra gången med hänvisning att hotet ej var tillräckligt ”omedelbart”. Eftersom nu ett nytt rån inträffat bara 11 dagar efter det första så hävdar huvudskyddsombuden att man hade rätt i den ursprungliga bedömningen. Rånrisken är omedelbar gentemot alla länets bussförare.
Aktionerna tycks dock ge resultat och det råder nu stora förhoppningar om att Arbetsmiljöverket kommer med ett föreläggande om att kontanthanteringen ska tas bort från årsskiftet.
Peter Boström
Huvudskyddsombud vid Swebus depå i Södertälje

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!