Nytt vänsteralternativ på Irland

2010-11-17 14:44:27
Den nyligen etablerade Förenade vänsteralliansen (United Left Alliance, ULA), som kommer att lanseras offentligt den 26 november, involverar Socialist Party (CWI på Irland), People Before Profit Alliance, South Tipperary Workers and Unemployed Action Group  och Independent Socialist group of Declan Bree in Sligo.
    ULA har växt fram ur en process av diskussioner som initierades för en tid sedan av Socialist Party.

ULA är en gemensam lista eller allians av kandidater som kommer att föra fram ett verkligt vänsteralternativ i det kommande parlamentsvalet samt utmana det kapitalistiska åtstramningskonsensus som råder bland alla partierna i Dail (det irländska parlamentet), Fianna Fail, Fine Gael, de Gröna samt helt klart inkluderat Labour och Sinn Fein.
ULA har möjlighet att ställa upp med upp till 20 kandidater i riksdagsvalet.
ULA upprättades primärt på grundval av en överenskommelse om ett politiskt program, överenskommelser om specifika trovärdiga kandidater likaväl som ifråga om hur andra kandidater kan bli föremål för överenskommelser.
De olika partier och grupper som står bakom alliansen är också överens om att ha en demokratisk och samtyckesbaserad inställning ifråga om beslutsfattande och  strukturer inom ULA.

Även om inte ULA:s program är  uttalat socialistiskt så vill Socialist Party bygga en allians, då en sådan skulle innebära ett steg framåt för arbetarklassen.
Vi stödjer dock helt och fullt det program som ULA har kommit överens om. Programmet finns på Socialist Partys hemsida: socialistparty.net
Vi i Socialist Party kommer dock, samtidigt som vi för fram ULA:s program, också att utöva vår rätt att föra fram vårt eget socialistiska program i vårt eget valmaterial m m.
Om en ny vänsterrörelse inte är fast rotad i en socialistisk hållning som går ut på en definitiv brytning med kapitalismen, så kommer också den till slut att misslyckas, vare sig den har ledamöter i Dail och kommunfullmäktigen eller ej.

Socialist Party puffar också för att ULA borde vara något som inte bara är inriktat mot redan existerande politiska grupper.
Om det ska kunna bli någonting mer än vad det är nu, så måste vänsteralliansen stå öppen för varje individ som vill engagera sig och få något att säga till om.
Människor kan registrera sig för att bli anhängare av och aktivister i ULA och förhoppningsvis kan anhängarregistret kanske bli ett steg i riktning mot medlemskap.
Vi vill uppmuntra alla som vill engagera sig att ta kontakt med, eller ännu hellre, delta på ULA:s lanseringsmassmöte på Ashling Hotel i Dublin den 26 november.


Kevin McLoughlin
Socialist Party (CWI Irland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!