Nytt vårdnätverk i Norrbotten

Initiativ underifrån har fått Vårdförbundet och Vision i Norrbotten att bilda ett nytt vårdnätverk, med fokus på kamp (Foto: Natalia Medina).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

På initiativ av sjuksköterskan Heidi Carnudd har Vårdförbundet Norrbotten tillsammans med fackförbundet Vision tagit intiativ till nätverket ”Tillsammans för Norrbotten”. 

Nätverket har ett tydligt fokus på att det nu behövs kamp:
”Vi alla påverkas av vårdens försämringar, besparingar, stålbad och organisatoriskt kaos. Vårdpersonalen blir allt färre och befolkningen blir allt äldre. Vi tar kampen tillsammans för vården. Bättre välfärd och villkor – NU!
Vi tänker ej låta vårdkaoset och nedskärningarna gå obemärkt förbi! Nu kör vi!”
Så skriver Heidi Carnudd i det Facebook-inlägg som lanserade ”Tillsammans för Norrbotten” – en Facebook-grupp som på några timmar fått flera hundra medlemmar.
Redan är diskussionen igång om stora samlade protester.

Nätverket har en lång kravlista som visar på de enorma behov som finns av upprustad vård. 
Att det första kravet är ”Säkra patientsäkerheten” säger en del om hur djup vårdkrisen har blivit. 
Andra viktiga krav är: ”Rätten att orka arbeta heltid”, ”Stoppa kompetensflykten”, ”Bra arbetsmiljö och förutsättningar som ger god och säker vård”, ”Färre antal vårdtagare per vårdgivare”, ”Mer resurser till vård och omsorg i kommunerna”, ”Satsa på öppenvården” och ”Mer resurser för att motverka psykisk ohälsa”.

– Detta är ett jättebra initiativ som måste ges fullt stöd av alla som vill försvara vården och kräva mer resurser och verkligt inflytande för anställda säger Robert Lundqvist, medlem i Vision inom region Norrbotten, och fortsätter: 
– Ett bra nästa steg vore att lansera en protestdag och uppmana andra fack och organisationer att delta. Förstås facken i välfärden, men också hela fackföreningsrörelsen – en fungerande välfärd är lika viktigt för alla löntagare som trygga jobb och en lön som går att leva på.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!