Nyval i Danmark – S fortsätter högerut

I ett försök att till varje pris behålla makten hävdar Frederiksen att Socialdemokraterna nu är villiga att samarbeta med de konservativa och liberala partierna (Foto: CC BY 2.0).

av Aidan Jamison, ISA i Danmark // Artikel i Offensiv

Danmarks statsminister Mette Frederiksen från Socialdemokraterna har utlyst nyval till den 1 november 2022.

Socialdemokraterna bildade regering efter valet 2019 efter tre veckors förhandlingar med partierna i det ”Röda blocket”: Radikale Venstre (socialliberaler), Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, det färöiska socialdemokratiska partiet och det grönländska Siumut.
Regeringen har hållit en stark högerkurs mot flyktingar och invandring, något som de ”danmarkifierade” svenska Socialdemokraterna hakade på med förslaget att begränsa andelen ”utomnordiska” boende i vissa stadsdelar.
År 2021 olagligförklarade regeringen de danska sjuksköterskornas strejk. Och i år har Danmark anslutit sig till EU:s militära samarbete som man tidigare har stått utanför.

Inför valet har rasistiska Dansk Folkeparti, som i sin höjdpunkt hade över 20 procent, rasat till 2,3 procent i opinionen. Stram kurs, vars ledare Rasmus Paludan har turnerat i Sverige, ligger under spärren på två procent.
Vänsterpartiet Enhedslisten blev största parti i Köpenhamn i kommunvalet 2021 och är störst bland unga väljare, men ligger tyvärr kvar på drygt 6 procent i opinionen som helhet. För att verkligen öka och tvinga fram en kursändring i dansk politik krävs att partiet bryter med regeringen och driver en egen socialistisk politik och kamp.

Extravalet grundar sig främst på beslutet 2020 där Socialdemokraterna beslutade att hela minkpopulationen på 15 miljoner skulle avlivas eftersom man trodde att djuren kunde bära på covid och skulle hindra vaccinationsarbetet i landet. Ordern att avliva populationen ansågs olaglig i efterhand och det tog Frederiksen nästan två år att be om ursäkt för åtgärden.
Istället för att utnyttja denna möjlighet att avstå från den grymma och onödiga uppfödningen har Radikale Venstre dragit undan sitt stöd till regeringen, även efter att minkuppfödarna har kompenserats för sina förluster. I ett försök att till varje pris behålla makten hävdar Frederiksen att Socialdemokraterna nu är villiga att samarbeta med de konservativa och liberala partierna.

Energikrisen är också en stor fråga i valet. Även om Danmark inte är lika beroende av Rysslands energi som grannlandet Tyskland förbereder sig alla för en dyr vinter. Radikale Venstre vill privatisera Danmarks ägarandel i det statligt ägda vindkraftsbolaget.
ISA i Danmark kräver ett fullständigt förstatligande av energinätet så att alla invånare kan förses med pålitlig och billig el.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!