Ö-Vik: Rädda vården – demonstrera 15/2

2009-02-11 19:43:02
Nu har det tagits initiativ till protester mot nedskärningarna vid Örnsköldsviks sjukhus. På söndag den 15 fe- bruari genomförs ett fackeltåg i Örnsköldsvik för att räd­da vårdjobben.

Ett fackeltåg kommer att hållas på söndag mot att en tredjedel av sjukhusets personal, 300 tjänster, ska bort. Räknar man in visstidsanställda blir det över 400 som blir utan jobb om planerna blir verklighet.
Initiativtagare är bland annat personal från BB. Mitt första barn föddes på BB i Örnsköldsvik. Så jag vet att det är en bra avdelning som nu hotas av nedskärningarna.

Det behövs kamp för att försvara jobben och vården i Örnsköldsvik och på andra orter i Västernorrland. Ingen går säker för dessa neddragningar, som kanske bara är början. Samma konsulter som utarbetade nedskärningsförslaget för Örnsköldsviks sjukhus jobbar nu med förslag för Sundsvalls sjukhus.
Vi måste kämpa för att få tillbaka de resurser som dragits in från den offentliga sjukvården under de senas­te årtiondena.
Det är också viktigt att vi samarbetar över hela länet och inte låter politikerna spela ut olika orter mot varandra. Vi behöver bra vård och tryg­ga jobb överallt. Vidare krävs en kamp för att kräva tillbaka peng­ar till landsting och kommuner.
Demonstrationen i Örnsköldsvik skulle kunna vara en start för ett upprop och en kampanj för att regering­en omedelbart ger kommuner och landsting de miljarder kronor som behövs för att rädda jobben.

Demonstrationen äger rum söndag den 15 februari med samling vid sjukhuset klockan 15.30. Jag vill uppmana alla Offensivs läsare i Örnsköldsvik samt de som bor inom buss- eller bilavstånd att åka dit för att delta.
Per Johansson, sjuksköterska i Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!