Obama trappar upp kriget i Afghanistan – stigande antal dödsoffer

2009-07-08 13:03:04
I år är det åtta år sedan USA invaderade Afghanistan för att skapa ”frihet och demokrati”. Det som emellertid skapats är en humanitär katastrof för majoriteten av folket och en situation där vål- det trappas upp allt mer – 2008 var det dödligaste året sedan 2001.

I början av juli inledde USA:s president Barack Obama en ny upptrappning av Afghanistankriget. Den 2 juli inleddes ”Operation Svärdshugg”, en offensiv med 4 000 marinkårssoldater i Helmadprovinsen i södra Afghani­stan. Offensiven sägs vara den största som USA:s marinkår deltagit i sedan Vietnamkriget.
Förra året dog 4 000 människor av kriget i Afghanistan, varav 1 500 civi­la, vilket gör 2008 till det dödligaste året sedan talibanregimens kollaps i slutet på 2001.
USA:s president Barack Obama har beslutat öka antalet USA-soldater i Afghanistan från cirka 40 000 till 68 000 före årets slut. Försvarsminister Robert Gates, en överlevare från Busheran, säger att kriget i Afghani­stan med detta kommer att intensifieras med fler stridshandlingar och därmed fler dödsoffer (DN den 22 juni).

Omkring 70 000 utländska soldater finns i Afghanistan idag, varav 50 000 ingår i den Natoledda Isafstyr­kan (International Security Assistance Force), som är i Afghanistan på uppdrag av FN. Det finns närmare 400 svenska soldater i Afghanistan och de ingår i Isaf.
I år ska Sverige utöka sin närvaro till omkring 500 man som allt mer kommer att dras direkt in i USA:s ”krig mot terrorismen” på grund av den nya befälsstruktur som Natos försvarsministrar beslutade om den 12 juni. USA har omkring 30 000 soldater inom Isaf och cirka 10 000 som enbart är inriktade på att jaga talibaner och al-Qaida-medlemmar vid gränsen mot Pakistan. Det svenska deltagandet i Afghanistan, liksom Na­tos flygövning i Luleå, visar på Sveriges imperialistiska ambitioner.

Medan vi står inför massarbetslöshet, välfärdsslakt och klimathot ljuder vapenskramlandet allt högre. Arbeta­re och förtrycka måste enas över nationsgränserna och kämpa emot det kapitalistiska system som orsakar fattigdom och misär.

RS och CWI står
för internationell socialism som eliminerar det klassam­hälle som gett upphov till krig, diktaturer och förtryck. Vi står för bygget av nya arbetarpartier i Sverige och internationellt, som på allvar står för kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!